Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenské a české firmy vyvíjajú nový vojenský radar

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenské a české firmy vyvíjajú nový typ vojenských radarov a dúfajú, že slovenská a česká armáda ich kúpi. Ide o projekt ReUNION, ktorý má nahradiť dosluhujúce sovietske radary P-37. Podľa generálneho riaditeľa českej spoločnosti RETIA Petra Nováka ide o exportný projekt s veľkým potenciálom.

"Tento projekt je založený ako exportná záležitosť, my nevyhnutne potrebujeme domáce referencie, to znamená referencie od našej, prípadne slovenskej armády. Potenciál toho exportu je veľmi veľký, pretože je tam skĺbená pomerne špičková hodnota technických parametrov s vysokou mobilitou. Armády, ktoré sa pripravujú na vojnu, potrebujú vysokú mobilitu," povedal Novák. Špecifikácie radaru podľa neho smerujú k tomu, že pôjde o bojový prostriedok. Novák prezradil, že prvá vážna návšteva na bratislavskom veľtrhu obrannej techniky IDEB, ktorá prejavila intenzívny záujem o ReUNION, boli kuvajtskí generáli. "Robili sme si prieskumy a vzhľadom na to, že to nahradzuje radary z bývalého Sovietskeho zväzu typu P-37, ktoré sú v tisícoch kusov po svete, tak ten exportný potenciál je obrovský," dodal. 

Podiel českých a slovenských firiem na projekte je 2:1, v prípade, že by ich armády kúpili, šesť radarov by smerovalo do ČR a štyri do SR. "Česká strana rieši viac radarové technológie," povedal Novák. "Slovenská strana sa podieľa na vývoji elektromechanických častí tohto systému, integrácia a inštalácia systému," dodal riaditeľ spoločnosti MSM Martin Marián Goga. Podľa neho je projekt vo vývojovej fáze, avšak vo vysokom štádiu rozpracovanosti a projekt je možné pripraviť do roku 2016, kedy by ho slovenská a česká armáda mohli potrebovať. Novák odhaduje, že oba štáty by za dodávku desiatich radarov zaplatili spolu 3,25 miliardy českých korún, z toho 1,95 miliardy Česká republika a viac ako 47 miliónov eur Slovenská republika. Dodal však, že 45 percent z týchto prostriedkov by sa obom krajinám vrátilo, keďže ide o domácich výrobcov. Na projekte spolupracujú české spoločnosti ELDIS, RETIA a TATRA TRUCKS a slovenské EVPÚ a VOP Trenčín (strategickým partnerom VOP Trenčín je MSM Martin).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu