Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rezort obrany by chcel obmeniť vojenské autá aj ručné zbrane

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenský rezort obrany začína „pokukávať“ po novej obrnenej kolesovej technike pre armádu. Potvrdil to minister obrany Martin Glváč po otvorení 5. ročníka medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB v Bratislave.

Nové vojenské autá by potrebovali preto, že Slovensko sa zapojí do bojovej skupiny EÚ, zloženej z vojakov štátov V4, ktorá má mať pohotovosť v prvej polovici roku 2016. Okrem toho máme neustále v pohotovosti práporovú skupinu v prospech NATO a Severoatlantickej aliancii sme deklarovali, že v roku 2018 dosiahneme úroveň mechanizovanej brigády.

„Myslím si, že to má byť veľmi vhodné aj vzhľadom na situáciu na Ukrajine,“ povedal Glváč. Obmena by sa mala dotýkať obrnených automobilov s pohonom 4x4 aj 8x8.

Okrem áut chce vedenie rezortu obrany meniť aj osobnú výzbroj vojakov. „Hovoríme aktuálne hneď teraz, v tomto roku o začatí prezbrojovania ručnými zbraňami,“ povedal Glváč.

Na margo česko-slovenského projektu modernizovaných obrnených vozidiel BVP 2, jazdiacich na pásoch, minister poznamenal, že už malo podnikové skúšky a teraz je vo vojskových skúškach. „Čakáme na ten produkt, keď bude spĺňať všetko to, čo má spĺňať, aby sme boli o stupeň, možno o dva vyššie oproti tomu, čo sme mali,“ uviedol. Na projekte spolupracuje VOP Trenčín, a.s., ktorý je koordinátorom tejto výroby, s Elektrotechnickým výskumným a projektovým ústavom Nová Dubnica, a.s. a spoločnosťou EXCALIBURARMY spol. s r.o. Přelouč.

Vo vzdušných silách by sa ešte do leta mohol začať výber dodávateľa, od ktorého si Slovensko prenajme letové hodiny na nových stíhačkách, ktoré by v armáde mali nahradiť súčasné lietadlá typu MiG-29, ako aj akvizičný proces na obstaranie nových vrtuľníkov. Okrem toho plánujú obstarať aj taktické dopravné lietadlá Spartan, ak ich armáda dokáže zapojiť do medzinárodnej dopravnej spolupráce.

Bývalý náčelník Generálneho štábu OS SR Ľubomír Bulík potvrdzuje, že v ére samostatnosti sa nepodarilo modernizovať ani jeden ucelený systém v ozbrojených silách okrem výstroje a výbavy vojaka ako jednotlivca, napríklad maskáčmi s digitálnou potlačou, ochrannými odevmi, nepremokavými topánkami, nosným modulárnym systémom.

„V prvom rade, ak chceme byť nasaditeľní, tak musíme dotiahnuť otázku dopravného letectva. Pre mňa osobne je dopravné letectvo podstatne dôležitejšie, ako napríklad ochrana vzdušného priestoru,“ myslí si Bulík. Vzdušný priestor podľa jeho slov dokážeme ešte istý čas, možno aj roky, chrániť našimi stíhačkami MiG-29. Štát by však mal mať podľa Bulíka letecké dopravné prostriedky, a to nielen pre zabezpečenie vojakov, ale aj v prípade potreby stiahnutia svojich občanov z nejakej rizikovej oblasti. Okrem dopravných lietadiel by sa Bulík orientoval na všetko, čo s letectvom súvisí, ako sú radary a podobne.

Podľa bývalého šéfa armády sa treba začať zamýšľať aj nad modernizáciou pozemnej techniky. „Tá je naozaj vo veľmi vážnom stave,“ dodal. Česko-slovenský projekt modernizácie BVP 2 naznačuje podľa Bulíka nejaký trend, ale Bulík by preferoval modernejšie kolesové transportéry. Tie majú mnohostrannejšie využitie ako pásová technika. Bývalý prvý muž armády pripomína, že netreba zabúdať ani na logistiku. Známy mobilný komunikačný systém MOKYS by mal podľa neho rezort dotiahnuť do takého stavu, aby bol vybavený aj komunikačnými prostriedkami pre jednotlivých vojakov.

Minister Glváč poukázal na to, že v minulosti sa vždy plánovalo obstarávanie v cykloch od 1. januára do 31. decembra. Peniaze boli „zaškatuľkované“, ak niečo zostalo koncom roka, tak sa peniaze míňali na takpovediac drobnosti. Žiadne väčšie zbraňové systémy sa nekupovali a nemodernizovali. Podľa Glváča chýbala dlhšia koncepcia, z ktorej by sa každý rok splnila nejaká úloha. „Ja keď som prišiel na ministerstvo, nenašiel som ani jeden projekt, v ktorom by som mohol pokračovať a ktorý by bol modernizačný,“ dodal minister.

Podľa jeho slov by malo ísť na vyzbrojovanie 117 miliónov eur ročne. Glváč priznáva, že chce vyvíjať tlak, aby mali v rezorte viac peňazí – teraz dostávajú asi jedno percento HDP. V prípade, že nejaký armádny projekt zabezpečí zamestnanosť alebo štátu prinesie zaujímavý výnos na DPH, tak by o časť sumy takto získaných peňazí mohlo ministerstvo financií zvýšiť rozpočet obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu