Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenská armáda urýchlene zbrojí: Obáva sa zhoršenia situácie v Ukrajine!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Slovenská armáda urýchlene zbrojí, obáva sa zhoršenia situácie v susednej Ukrajine. Slováci si vyhliadli Českú zbrojovku Uherský Brod, pre ktorú by to bola významná zákazka v hodnote desiatok miliónov korún, konštatujú dnes české Hospodářské noviny (HN).

Ukrajinská kríza môže českej zbrojovke priniesť významnú zákazku, píšu HN. Slovensko totiž potrebuje urýchlené vyzbrojiť vojakov modernými zbraňami pre prípad, že by sa situácia na východ od jeho hraníc zhoršila. A vyhliadlo si práve české útočné pušky a pištole.

Plánovaný nákup zatiaľ slovenské ministerstvo obrany komentuje len všeobecne. "V súčasnosti posudzujeme otázku prezbrojenia niektorých útvarov na nový typ ručných zbraní," citujú HN hovorkyňu ministerstva Martinu Ballekovú.

Podľa informácií HN by však už v priebehu tohto roka malo Slovensko nakúpiť niekoľko stoviek českých pušiek Bren v hodnote desiatok miliónov korún. Okrem toho by si slovenskí vojaci mohli kúpiť aj stovky pištolí CZ 75 a samopalov Scorpion. Slováci už o nákupe intenzívne rokujú s českým ministerstvom obrany, ktoré zbrane z Uherského Brodu v súčasnosti zavádza do vlastnej výzbroje.

"Zvažované prezbrojenie slovenskej armády bolo tiež jednou z tém aprílového stretnutia ministrovi obrany oboch krajín v Bratislave," potvrdzuje hovorca českého ministerstva Jan Pejšek.

Pre zbrojovku z Uhorského Brodu by takáto objednávka mala veľký význam. Získala by istotu, že do budúcnosti bude môcť prezbrojiť celú slovenskú armádu, ktorá má zhruba 13.000 profesionálnych vojakov. Ozbrojené sily SR sú totiž príliš malé na to, aby používali ručné zbrane od niekoľkých rôznych výrobcov.

Slovenské ministerstvo zdôrazňuje, že českú zbrojovku zatiaľ neoslovilo. "V súčasnosti nerokujeme so žiadnym výrobcom," tvrdí Balleková.

V najbližších dňoch sa však obe krajiny chystajú podpísať dokument o spolupráci pri zaobstarávaní ručných zbraní. Slovenským vojakom by to umožnilo zaobstarať si pušky aj pištole bez zbytočných prieťahov - od českej armády by napríklad automaticky mohli prevziať potrebnú dokumentáciu, a navyše by celý nákup mohli vydávať za spoločný projekt, čím by sa vyhli nutnosti vypísať otvorenú súťaž.

"Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu je dôležité, aby sme mohli zdieľať schopnosti s armádami susedných krajín. Uvažujeme preto o zbraniach, ktoré sú už u našich partnerov zavedené," uvádza slovenské ministerstvo.

Súčasťou chystanej dohody je dokonca možnosť, že by české ministerstvo rovno prenechalo Slovákom časť svojej poslednej objednávky, ktorú nedávno poslalo do Uherského Brodu. Slovenská armáda by si tak mohla vziať zbrane, ktoré už dnes schádzajú z výrobných liniek.

Slováci majú dôvod ponáhľať sa. Vojenskí plánovači rátajú s tým, že v prípade zhoršenia situácie by českí a slovenskí vojaci operovali spoločne pri zabezpečení východných hraníc NATO. Lenže zatiaľ čo Česko už stihlo prezbrojiť veľkú časť jednotiek modernými zbraňami, Slováci naďalej využívajú tradičné československé samopaly vzor 58.

"Urýchlene preto potrebujú vyzbrojiť novými puškami aspoň svoje bojové jednotky," povedal HN zdroj z českého ministerstva obrany. Bez jednotnej výzbroje by totiž bolo potrebné zabezpečiť pre vojakov v poli dodávky rôznych typov munície aj náhradných dielov, čo by ich nasadenie výrazne obmedzovalo.

Samotná Česká zbrojovka pritom pred dvoma mesiacmi oznámila, že plánuje vybudovať na strednom Slovensku nový, dcérsky závod. Potrebuje totiž zvyšovať výrobu. "Ak by sme mali objednávku od slovenského armády, tak by sme ho samozrejme využili aj pre túto zákazku," povedal HN generálny riaditeľ zbrojovky Lubomír Kovařík.

Centrum výcviku Lešť chce zakúpiť stanový tábor za vyše 1 milión eur

Centrum výcviku Lešť plánuje nakúpiť celkovo 24 poľných stanov a multifunkčných veľkokapacitných nafukovacích hál spolu s vybavením. Predpokladaná hodnota zákazky je vyše 1,166 milióna eur. Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania.

"Výstavbou stanového tábora budú zabezpečené dlhodobé požiadavky cvičiacich jednotiek, a to hlavne v spojitosti s taktickou prípravou," uviedol riaditeľ výcvikového centra Ján Zvonár. Ako dodal, obdobné ubytovacie zariadenia sa používajú aj v operáciách medzinárodného krízového manažmentu. "Výcvik na Lešti tak bude môcť prebiehať ešte v reálnejších podmienkach, ako tomu bolo doteraz," vysvetlil Zvonár.

Výcvikové centrum chce nakúpiť šesť nafukovacích hál s ubytovacou kapacitou cca pre 40 osôb, šesť ubytovacích stanov pre približne 20 osôb, tri kancelárske stany. Ďalej plánuje nakúpiť po štyri nafukovacie haly, z ktorých bude brífingová miestnosť, jedáleň, stanovisko dozorného a ošetrovňa. V stanovom tábore by malo byť aj päť stanov, ktoré budú slúžiť na osobnú hygienu. Súčasťou verejného obstarávania je aj vnútorné zariadenie stanov a hál.

Podľa vestníka by poľné stany a multifunkčné veľkokapacitné nafukovacie haly mali umožniť ubytovanie malých jednotiek plniacich špeciálne úlohy, ubytovanie väčších skupín, či umožniť zriadiť iné pracoviská. Každý kus má byť vybavený vlastním vykurovaním, klimatizáciou a osvetlením, izolačnou vložkou, vstupným prístreškom, slnečnou clonou či elektrickým rozvodom.

Podľa Zvonára chce výcvikové centrum týmto krokom zvýšiť aj svoje ubytovacie kapacity. V prípade veľkých cvičení, akým bolo napríklad v roku 2013 medzinárodné cvičenie Capable Logistician, tak nebudú musieť využívať ubytovacie kapacity zo súkromného sektora. "V prípade potreby bude možné využívať tieto stany aj v rámci domáceho krízového manažmentu," dodal Zvonár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu