Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Zvrat v prípade invalida nevpusteného do autobusu: Celé je to inak!

BRATISLAVA – Neuveriteľná arogancia alebo iba planý poplach? Podľa jedného z našich čitateľov šokujúceho správania sa mal dopustiť vodič bratislavskej MHD, keď sa mal vykašľať na invalida a odísť rovno pred nosom. Je to nezmysel, bráni sa Dopravný podnik na čele s vodičom. Podľa našich najnovších informácií, v prípade nastala kľúčová zmena.

Do redakcie nám včera prišiel mail so sťažnosťou na správanie jedného zo šoférov bratislavskej MHD. Dotyčný vodič mal nechať invalida dožadujúceho sa nastúpiť stáť pred autobusom.

"Dnes ráno o 9:40, vodič bratislavskej MHD, spoj č. 96 z letiska, na zastávke na znamenie: Pestovateľská, čo je zastávka uprostred ničoho, bezohľadne nechal človeka na invalidnom vozíku, ktorý sa sám pokúšal nastúpiť a pritom kričal na vodiča, aby mu prišiel vysunúť nástupnú plošinu. Jednalo sa o autobus s bezbariérovým prístupom, ktorý má slúžiť práve na pomoc takýmto cestujúcim!," napísal rozhorčený čitateľ Peter.

Dokonca ho mala upozorniť na čakajúceho invalida aj jedna pani. Dočkať sa mali iba drzej arogancie.

"Pani, ktorá nastupovala pred invalidom, kričala na vodiča z vnútra, ale ten jednoducho zatvoril dvere a odišiel zo zastávky preč! Toto bolo jednoducho absolútne ignorantské, neľudské správanie a zrejme aj porušenie pracovnej disciplíny vodiča, ak aj nie priamo ohrozenie na zdraví cestujúceho, pretože vozíčkar bol veľmi tesne pri dverách, keď mu ich vodič zatvoril pred nosom a v sekunde odfrčal, akokeby sa nechumelilo a akokeby sa niekam ponáhľal!," zakončil príbeh náš čitateľ, ktorý sa mal stať včera ráno.

Obrátili sme sa so sťažnosťou na Dopravný podnik, aby sme zistili, či je na tom niečo pravda.

"DPB, a. s. zatiaľ neeviduje takúto sťažnosť. Ihneď po obdržaní Vášho mailu sme konali a vypočuli v tejto veci vodiča a zároveň uňho bola prevedená dychová skúška na zistenie požitia alkoholu elektronickým meračom s negatívnym výsledkom," napísala nám hovorkyňa Adriana Volfová.

Vodič následne vypovedal úplne opačne ako opisoval čitateľ Peter.

"Podľa nášho vodiča boli v tom čase na zastávke traja ľudia, starší pán, pani a telesne postihnutý pán. Vodič otvoril dvere a umožnil nástup do vozidla. Dotyčný cestujúci na invalidnom vozíku bol približne 4 metre za tretími dverami, otočený vodičovi chrbtom a podľa výpovede vodiča nemal tendenciu do vozidla nastúpiť. Takýto cestujúci však musí hlásiť svoj nástup do vozidla pri prvých dverách priamo vodičovi," ozrejmovala situáciu, podľa opisu vodiča, hovorkyňa Dopravného podniku.

Dokonca sa mohlo jednať aj o bezdomovca. "Navyše išlo podľa popisu vodiča o osobu, ktorá svojím zovňajškom a ošatením mohla obťažovať ostatných cestujúcich a ak by nastúpila, bolo by to v rozpore s Prepravným poriadkom. (DPB v tejto súvislosti dostáva od cestujúcich množstvo sťažností, nakoľko im cestujúci so znečisteným odevom znepríjemňujú cestovanie verejnou dopravou)," povedala Volfová.

Úplne odlišný opis situácie ponúkol vodič autobusu. Podľa neho ho nikto neupozornil. Následne zavrel dvere a odišiel. "Vodič ďalej k udalosti vypovedal, že daný cestujúci a ani cestujúci vo vozidle ho neupozornili slovom ani krikom na pomoc a použitie plošiny pre bezbariérový nástup. Takže po nastúpení uvedených cestujúcich vodič skontroloval pohľadom pravé spätné zrkadlo, zadal zvukový signál "NEVYSTUPOVAŤ NENASTUPOVAŤ" a zavrel dvere."

Záver situácie sa taktiež výrazne líši z pohľadu dotknutých strán. "Po zatvorení dverí, aby mohol bezpečne opustiť zastávku, v ľavom spätnom zrkadle kontroloval dopravnú situáciu na zaradenie sa do premávky. Po zaradení sa do jazdného pruhu, kontroloval v pravom spätnom zrkadle situáciu za vozidlom a uvedený cestujúci sa nachádzal stále na tom istom mieste, takže nemohlo prísť k jeho ohrozeniu (a teda privretiu do dverí vozidla)," zakončila hovorkyňa.

Totálne odlišný opis situácie dvoch strán vyvoláva mnoho otázok. Nezaujatý čitateľ si môže iba ťažko vytvoriť skutočný obraz toho, čo sa naozaj včera v ranných hodinách stalo. Preto nech si každý urobí vlastný názor.

Neznámy muž nebol invalid!

Neskôr sa nám ozvali z Dopravného podniku, že dotyčný muž zjavne nebol invalid. "DPB sa naďalej venoval tomuto prípadu a získali sme informácie od pracovníkov prepravnej kontroly, ktorí v tom čase vykonávali kontrolu v spojoch: videli, ako dotyčný pán zjavne pod vplyvom alkoholu prenáša vozík z jednej strany cesty na druhú, pričom na ňom nesedel, ale tlačil ho pred sebou. Z toho vyplýva, že nešlo o osobu, ktorá je ŤZP a potrebuje využívať invalidný vozík," vysvetlila hovorkyňa Volfová.

Išlo o nedorozumenie!

Po zverejnení nových skutočností sa dotknutý čitateľ ozval s ospravedlnením. "Po novozverejnených skutočnostiach priznávam, že sa z mojej strany jednalo o príliš emotívne posudzovanú udalosť. I keď oneskorene, ale predsa by som sa chcel touto cestou ospravedlniť vodičovi spoja, ako aj Vám ako spoločnosti, hoci z priameho prežitku udalosti naozaj nebolo jasné, že sa jedná o neprispôsobivú osobu, ktorá naviac postihnutie predstiera," povedal na margo celej situácie čitateľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu