Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kontroverzný účet exekútora za 41 centov: Slováci, nie je to pravda, všetko je inak!

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Slovenská komora exekútorov sa dôrazne ohradila voči zavádzajúcemu dokumentu, ktorý sa objavil v médiách a na internete. Účelovo šírená a neúplná časť konkrétneho exekučného príkazu vyvolala dojem, že za vymoženie istiny vo výške 0,41 eura si bratislavská exekútorka vyúčtovala trovy exekúcie vo výške 209,20 eura. Exekútori tvrdia, že to nie je pravda. Čo je za tým?

Tento raz mala obeť mať nedoplatky iba pár centov a z toho mal exekútor mnohonásobne profitovať. Na medializácia prípadu reagovali samotní exekútori.

V tomto konkrétnom prípade mal dlžník dlh voči Sociálnej poisťovni vo výške 1809 eur. Svoj dlh však napriek dohode o splátkovom kalendári nesplácal, vysvetľuje komora. Veriteľ preto podal návrh na začatie exekúcie v čase, keď dlh predstavoval sumu 904,41 eura. Dlžník podal na súd viacero námietok, ktoré súd postupne všetky zamietol. V tomto medziobdobí však dlžník svoj dlh postupne splatil, až na uvedených 0,41 eura. Nešlo teda v skutočnosti o istinu, ale o zvyšok istiny.

Kontroverzný účet exekútora za
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: topky)

Pre účely povinnosti platiť trovy, či už súdne alebo exekučné, je podstatný moment začatia sporu – teda to, aká bola výška dlžoby v čase podania návrhu, či už na súd alebo súdnemu exekútorovi.
Slovenská komora exekútorov dôrazne odsudzuje konanie neznámej osoby, ktorá zverejnila účelovo a zavádzajúco vybranú časť exekučného príkazu. V dokumente boli začiernené osobné údaje dlžníka, ostalo v ňom však meno súdnej exekútorky Hany Cibulkovej, ktorá postupovala presne podľa zákona a nedopustila sa žiadneho pochybenia.

„Po zverejnení časti dokumentu som dostala viacero odsudzujúcich e-mailov, v internetových diskusiách sa na moju adresu objavili vulgarizmy, vyhrážky fyzickou likvidáciou a poškodením majetku. Celá záležitosť mi výrazne zasiahla do môjho pracovného i osobného života,“ uviedla Hana Cibulková.

„Je smutné, ak sa ktorýkoľvek dlžník verejnoprávnej inštitúcie namiesto urýchleného vyrovnania svojej pohľadávky voči všetkým daňovým poplatníkom uchyľuje ku krokom, ktoré splatenie tejto pohľadávky bezdôvodne odďaľujú. Je odsúdeniahodné, ak niekto napriek právoplatnému rozhodnutiu súdu zverejnením účelovej a neúplnej informácie poškodzuje meno súdnej exekútorky, ktorá si len konala svoju povinnosť,“ povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu