Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Lipšic dnes podal podnet na začatie konania proti Harabinovi

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Daniel Lipšic dnes doručil do NR SR návrh na začatie konania voči ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi vo veci ochrany verejného záujmu a zamedzenia rozporu záujmov.

Podľa Lipšica minister spravodlivosti Harabin využil svoju funkciu člena vlády a požiadal o pridelenie služobného motorového vozidla. Avšak toto vozidlo, podľa informácii týždenníka Plus 7 dní, využíva jeho manželka a syn. Ako ďalej informovala Kaľavská, "zákonná možnosť využívať pri výkone funkcie člena vlády služobné motorové vozidlo je nepochybne výhodou, ktorú však zákon umožňuje poskytnúť a využívať len členovi vlády. Člen vlády nie je oprávnený túto výhodu poskytnúť ďalšej osobe." Podľa Lipšica tým minister Harabin porušuje povinnosti a obmedzenia ustanovené ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcie verejných funkcionárov.

Doručeným podnetom sa bude zaoberať Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií NR SR a rozhodnúť o podaní by mal do 60 dní od jeho doručenia. "Ak výbor rozhodne, že Štefan Harabin porušil povinnosti a obmedzenia ustanovené ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu, uloží mu pokutu v sume zodpovedajúcej dvanásťnásobku jeho mesačného platu," uviedla Kaľavská.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu