Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Lipšic: Je to pomsta advokátskej komory

Advokátku Mešencovovú zastupuje Daniel Lipšic.
Advokátku Mešencovovú zastupuje Daniel Lipšic.

BRATISLAVA - Najvyšší súd nerozlúskol, či vylúčenie advokátky Márie Mešencovovej z advokátskej komory bolo zákonné.

Právnička ako policajný agent pomohla odhaliť svojho skorumpovaného kolegu Pavla Polakoviča, ktorý jej ponúkol úplatok. Disciplinárny senát Slovenskej advokátskej komory (SAK) ju potom vyškrtol zo zoznamu advokátov. Mešencovová sa odvolala na súd.

Svojím vyhlásením pred súdom však šokovala zástupkyňa SAK Alžbeta Darina Michálková: „Advokát nemôže byť agentom polície pri odhaľovaní korupcie,“ vyhlásila pred súdom. „Nebolo potrebné, aby urobila oznámenie polícii, keďže korupciu už prekazila tým, že odmietla prijať úplatok,“ dodala Michálková s tým, že Mešencovová spoluprácou s políciou stratila svoju advokátsku nezávislosť a ohrozila záujmy klienta. Mešencovovej obhajca Daniel Lipšic tvrdí, že žiaden zákon nevylučuje, aby advokát vystupoval ako agent.

„Mešencovová prejavila veľkú odvahu v tom, že odhaľovala vnútri advokácie korupciu. Je preto neprijateľné, aby za čestné konanie niekto prišiel o svoje živobytie. Vnímam to ako pomstu zo strany SAK,“ povedal Lipšic. Advokát Pavol Polakovič ponúkol Mešencovovej úplatok 30-tisíc Sk za to, že zabezpečí zmenu výpovede svojho klienta, ktorá bola v neprospech mandanta zastupovaného Pavlom Polakovičom. Tomu Špeciálny súd vyrubil za korupciu na dva roky podmienečný trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu