Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Lipšic žaluje hovorcu ministerstva spravodlivosti

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Trestné oznámenie pre podozrenie z ohovárania podal exminister spravodlivosti Daniel Lipšic na súčasného hovorcu rezortu justície Michala Jurčiho.

Ako vysvetľuje Lipšic vo svojom stanovisku, Jurči v posledných dňoch zverejnil tri nepravdivé resp. zavádzajúce informácie týkajúce sa jeho osoby. Pre istý týždenník v súvislosti s kauzou užívania služobného vozidla synom a manželkou ministra spravodlivosti Štefana Harabina uviedol, že "som služobné vozidlo používal častejšie ako Š. Harabin. Za tri a pol roka pôsobenia vo funkcii ministra som mal pritom na referentskom vozidle najazdených približne 9 500 km, teda približne 237 km na mesiac," uvádza Lipšic. Dodáva, že ako referentské vozidlo používal Škodu Fabiu, a nie luxusný Volkswagen Passat.

Vo svojom vyjadrení pre novinárov zaoberajúcich sa kauzou zamestnania príbuznej Š. Harabina Jurči podľa Lipšica uviedol, že prepustená pracovníčka archívu bola príbuznou Lipšicovej bývalej poradkyne. "Žiadna z mojich poradkýň nebola príbuznou prepustenej pracovníčky archívu, ani inej zamestnankyne ministerstva," zdôrazňuje exminister. Napokon Jurči vo svojom pondelkovom vyjadrení pre médiá naznačil, že Lipšic mal nútiť riaditeľku osobného úradu ministerstva podpísať zmluvu s jeho bývalou sekretárkou o refundácii nákladov na jej štúdium. "O refundácii nákladov na štúdium som pritom ani nebol informovaný, a do včerajšieho dňa som o tom ani nevedel. Bola to výlučná kompetencia osobného úradu ministerstva," vysvetľuje Lipšic.

Lipšic sa rozhodol podať žalobu na ochranu osobnosti proti denníku Plus jeden deň. "Nemám vo zvyku dávať žalobu na ochranu osobnosti proti médiám, ale nevidím inú možnosť ochrany proti zjavným klamstvám produkovaným "anonymnými" zdrojmi," konštatuje.

Do konca týždňa podá Lipšic podnet Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií na začatie konania vo veci ochrany verejného záujmu proti ministrovi spravodlivosti Harabinovi v prípade používania služobného motorového vozidla ministerstva jeho blízkymi osobami na čisto súkromné aktivity. "Žiaden zákon takéto používanie služobných motorových vozidiel neumožňuje," konštatuje Lipšic. Ústavný zákon o konflikte záujmov podľa neho zakazuje, aby verejný funkcionár využíval svoju funkciu v prospech jemu blízkych osôb. V prípade vyhovenia podnetu hrozí verejnému funkcionárovi pokuta vo výške 12-násobku mesačného platu.

Jurči: Lipšic sa podaniami snaží odpútať pozornosť


Ministerstvo spravodlivosti vníma trestné oznámenie exministra Daniela Lipšica ako snahu odpútať pozornosť od záverov kontrol ministerstva financií a Najvyššieho kontrolného úradu, ktoré zistili závažné nedostatky pri prieskumoch verejnej mienky a netransparentnosti pri verejných obstarávaniach a nákupoch. Orgány činné v trestnom konaní začali v kauze prieskumy trestné stíhanie, uviedol pre agentúru SITA hovorca MS SR Michal Jurči.

Lipšic podľa neho niekoľko mesiacov odpútaval pozornosť od týchto závažných zistení, keď sa snažil verejnosti podsúvať kauzu Špeciálneho súdu. "Teraz, keď sa diskusia o Špeciálnom súde skončila, pokračuje v kampani proti svojmu nástupcovi už otvorene v podávaní trestných oznámení. Tieto podával doposiaľ iba v tichosti a vyšetrovateľ tieto právnické nepodarky vždy zmietol zo stola," uviedol Jurči.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu