Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Primátor Malaciek vyzýva Rómsku úniu navrhnúť riešenie Dobrovodského

Oskar Dobrovodský
Oskar Dobrovodský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Primátor mesta Malacky Jozef Ondrejka vyzýva predsedu Strany Rómskej únie na Slovensku Františka Tanka, aby vyriešil problém Oskara Dobrovodského, ktorý žije na Družstevnej ulici v Malackách.

Tiež ho vyzýva, aby navrhol skutočný, realizovateľný a legálny spôsob riešenia a povedal, čo si pod pojmom riešenie predstavuje, stanovisko primátora Malaciek poskytla tlačová tajomníčka mesta Michaela Janotová.

"Mesto sa situácii venuje odo dňa, keď sa na Družstevnú ulicu prisťahovala rómska rodina a využíva všetky právne prostriedky, ktoré má k dispozícii," poznamenal primátor. Ako dodal, dôkazom je aj vyhlásenie verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, ktorá konštatovala, že nezistila zo strany mesta porušenie základných práv a slobôd Oskara Dobrovodského mladšieho.

"Podobne Krajský súd v Bratislave zamietol jeho sťažnosť na nečinnosť mesta Malacky," uviedol s tým, že súd skonštatoval, že mesto nebolo v preskúmanej veci nečinné.

Tento susedský spor nie je podľa Ondrejku ani zďaleka jediný, či už v okolí Malaciek alebo na celom Slovensku. Okrem už vykonaných a vykonávaných opatrení týkajúcich sa životných podmienok, plnenia školskej dochádzky, starostlivosti o maloleté a školopovinné deti, zamestnanosti a životného prostredia mesto už nemá ďalšie právne nástroje, ako situáciu riešiť, pripomenul. Riešením podľa Dobrovodského je odsťahovanie spomínanej rodiny na iné miesto, uviedol primátor Malaciek.

"Pýtame sa však kam? Do vášho susedstva, pán predseda Tanko? Alebo do susedstva ktoréhokoľvek iného občana? Komu by sa to páčilo? Vyrieši sa tým situácia? Nie," dodal s tým, že sa len presunie na iné miesto a vzíde nový nespokojný sused. "A kto má poskytnúť pozemok? Mesto? Z akého dôvodu? Vy, pán predseda, by ste nechceli od mesta pozemok zadarmo?" dodal.

Mestské zastupiteľstvo v Malackách zatiaľ žiadny pozemok neschválilo, konštatovalo, že mesto pri riešení situácie na Družstevnej 25 postupovalo v rozsahu svojich kompetencií a využilo všetky dostupné právne prostriedky na obnovenie pokojného spolunažívania. Primátora Malaciek Jozefa Ondrejku podľa vlastných slov tiež prekvapilo, že predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko sa o tento problém doteraz nezaujímal a spoločné stretnutie s Oskarom Dobrovodským vytiahol pred voľbami do Európskeho parlamentu. Podobné to bolo podľa jeho slov aj pred voľbami do VÚC.

"Teraz Dobrovodský kandiduje do EP a myslí si, že tam niečo vyrieši, pred voľbami teda obieha médiá, politikov a úradníkov, ktorí mu v kampani pomáhajú. No ani on ako poslanec VÚC nič nevyriešil, pretože vidí, že to nie je ľahké, tak naďalej obviňuje mesto," uzavrel primátor Ondrejka.

Predseda rómskej únie František Tanko na tlačovej besede v Bratislave kritizoval aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka za to, ako narába s peniazmi daňových poplatníkov. Vláda na čele s ním podľa neho rozdáva peniaze mimovládnym organizáciám a veľkým mestám.

"Kaliňák podpísal projekty, ktoré jemu vyhovovali, no Oskarovi Dobrovodskému či Slovákom pomôcť nechce, chce len hlasy na svoj mandát," povedal novinárom. Dodal, že je na splnomocnencovi vlády SR pre rómske komunity Petrovi Pollákovi, ktorého úrad je poradným orgánom vlády, aby sa s primátorom Malaciek stretol. Problém Dobrovodského nevie vyriešiť už dlho, poznamenal.

Úrad splnomocnenca v prípade situácie na Družstevnej ulici dlhodobo a intenzívne komunikuje so všetkými zúčastnenými stranami. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla Michaela Paulenová z Kancelárie ministra vnútra, pracovníci úradu opakovane ulicu navštívili, stretli sa s vedením mesta ako aj s Oskarom Dobrovodským v snahe nájsť riešenie.

"Bez aktívnej účasti miestnej samosprávy v Malackách ale nie je možné situáciu vyriešiť. Práve na predstaviteľoch samosprávy v meste v súčasnosti snahy o vyriešenie situácie stoja a padajú," informovala s tým, že práve preto určite nie je na mieste viniť z nečinnosti úrad splnomocnenca.

"Ten listom z 2. mája 2013 upozornil mesto Malacky na možnosť uchádzať sa o dotáciu v rámci oprávnenej aktivity č. 3 – oblasť podpory projektovej dokumentácie a svojpomocnej výstavby," dodala. Mesto Malacky projekt predložilo, ten bol schválený ministrom vnútra, peniaze je úrad splnomocnenca pripravený okamžite poskytnúť, ale dotácia zatiaľ nemohla byť mestu pridelená, pretože nepreukázalo listom vlastníctva, že pozemok, ktorý ponúklo na výstavbu, aj vlastní, vysvetlila Paulenová.

"Žiadosti o poskytnutie dotácie vyhodnocuje nezávislá komisia, ktorej členmi nie sú zamestnanci úradu splnomocnenca. Komisia je zložená z členov, ktorí reprezentujú príslušné ministerstvá," doplnila.

Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko tento týždeň vyzval primátora mesta Malacky Jozefa Ondrejku, aby začal intenzívne riešiť problém Oskara Dobrovodského. Ten sa týka spolunažívania s jeho rómskymi susedmi. Ako povedal na tlačovej konferencii Tanko, situácia Oskara Dobrovodského je veľmi zlá. Ak by primátor chcel, problém by sa vyriešil, uviedol.

"Štát by nemal dávať peniaze tam, kde ich netreba, a teda na rôzne zbytočné projekty, mal by pomôcť ľuďom v Malackách," poznamenal. Primátor Malaciek však v tomto prípade podľa jeho slov pomôcť nechce. Medzi rodinou Dobrovodských a ich susedmi trvajú nezhody už niekoľko rokov. Podľa jeho slov sa im susedia vyhrážajú, nadávajú im. Trápi ich hluk, ale aj nehygienické správanie sa a drobné krádeže neprispôsobivej rodiny. Ľudia z úradu splnomocnenca vlády sú podľa predsedu Strany Rómskej únie na Slovensku Tanka mäkkí a nechcú pomôcť. "Ak sa chce, tak sa dá," pripomenul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu