Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spoluorganizácia svetovej univerziády má Slovensko stáť asi 640-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko sa rozhodlo zapojiť do organizácie 27. ročníka svetovej zimnej univerziády, ktorá sa uskutoční na budúci rok. Študenti z celého sveta by mali súťažiť v bežeckom lyžovaní, severskej kombinácii a v skokoch na lyžiach na Štrbskom Plese a v biatlone v Osrblí.

V rozpočte však nie je krytých 421.000 eur, ktoré Slovensko potrebuje na organizáciu hier v rokoch 2014 a 2015. V rozpočte rezortu školstva na rok 2014 je krytých iba 220.000 eur na dobudovanie športového areálu v Osrblí a na Štrbskom Plese.

Vyplýva to zo Správy o spoluorganizovaní 27. svetovej zimnej univerziády 2015 - Granada - Štrbské Pleso - Osrblie, ktorý dnes schválila vláda. Ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu vláda dala úlohu, aby rokoval o zabezpečení prostriedkov, ktoré nie sú kryté v rozpočte, so šéfom rezortu financií.

Hostiteľskou krajinou hier je španielska Granada, kde tieto zimné športy nie je možné zorganizovať. "Nakoľko usporiadateľ nemá vhodné podmienky pre organizovanie niektorých športov, Medzinárodná federácia univerzitného športu (FISU) oslovila Slovensko prostredníctvom Slovenskej asociácie univerzitného športu," uvádza sa v materiáli.

Slovensko má podľa správy významnú finančnú podporu zo strany medzinárodnej federácie, keďže nám odpustia finančnú záruku vo výške jedného milióna eur, ktorú podľa pravidiel FISU každá hostiteľská krajina platí pri svojej kandidatúre. Slovensko má tak organizácia stáť spolu asi 641.000 eur.

Rezort školstva, ktorý materiál na rokovanie vlády predložil, si od účasti na organizovaní univerziády sľubuje propagáciu Slovenska aj univerzitného športu.

Svetová zimná univerziáda (SZU) je druhým najväčším športovým podujatím po zimných olympijských hrách. Organizuje sa v dvojročných intervaloch v rôznych krajinách sveta. Program tvorí šesť povinných a dva voliteľné športy a zúčastňuje sa v ňom pravidelne približne 2000 účastníkov z 50 krajín sveta.

"V súčasnosti sú svetové univerziády vrcholom v akademickom športe a slovenskí športovci reprezentujú SR s výbornými výsledkami," uvádza rezort v materiáli. Na Svetovej letnej univerziáde 2013 v Kazani získali slovenskí športovci šesť medailí, z toho jednu zlatú, tri strieborné a tri bronzové a na Svetovej zimnej univerziáde 2013 v Trentine sa Slovensko s bilanciou päť medailí, z toho dvoch zlatých a troch strieborných medailí, umiestnilo na 14. mieste spomedzi všetkých zúčastnených krajín. SZU Slovensko organizovalo aj v roku 1987 a 1999.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu