Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislavskí poslanci budú opäť rokovať o predĺžení nájmu pre ambasádu USA

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bratislavskí mestskí poslanci by mali v máji opäť rokovať o predĺžení nájomnej zmluvy pre americké veľvyslanectvo. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) materiál predloží aj na základe dnešného stretnutia, kedy mohli poslanci diskutovať o prenájme pozemkov okolo budovy na Hviezdoslavovom námestí s americkým veľvyslancom v SR Theodorom Sedgwickom.

Dnes to povedal riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. Väčšine z poslancov sa totiž ďalšie predlžovanie nájmu nepáči, prekáža im plot okolo objektu.

Mestský parlament rokoval o predĺžení nájmu pre americkú ambasádu koncom marca, kedy Ftáčnik nakoniec materiál stiahol. "Ak neschválime nič, môžeme vyrobiť problém pre Slovenskú republiku," vystríhal vtedy poslancov. O nájme tak mali ešte diskutovať. Dnes podvečer sa poslanci stretli s veľvyslancom Sedgwickom i vedúcim služobného úradu slovenského rezortu zahraničia Pavlom Sýkorčinom. Poslancov prišlo na odbornú diskusiu podľa Andrassyho do desať.

"Celá diskusia smerovala k tomu, či dokáže dať americká ambasáda prísľub, že ak mesto predĺži nájomnú zmluvu o 18 mesiacov, využije sa tento čas na hľadanie nového alternatívneho umiestnenia veľvyslanectva USA, alebo po 18 mesiacoch dôjde k odstráneniu oplotenia z námestia," uviedol Andrassy. Veľvyslanectvo totiž chráni bezpečnostný plot, ktorý výrazne zasahuje do námestia a Paulínyho ulica je preň neprejazdná. 

Americký veľvyslanec tak podľa Andrassyho bude možné riešenia konzultovať aj so svojím ministerstvom zahraničných vecí. "Niekoľkokrát povedal, že si je vedomý toho, čo reprezentujú poslanci z hľadiska verejného priestoru, on je však tiež viazaný na rozhodnutia americkej administratívy v súvislosti s bezpečnosťou," priblížil diskusiu Andrassy s tým, že Sedgwick poukazoval na niekoľko nebezpečných atakov vo vzťahu k zastupiteľstvám USA v iných štátoch sveta. "Avšak situácia u nás je iná, nielen z hľadiska priestoru, v ktorom sa nachádzame, ale aj z hľadiska bezpečnostných rizík," podotkol Andrassy.

Primátor už v marci zdôrazňoval, že problém s ambasádou Spojených štátov amerických nie je len problémom mesta. "Musíme zaujať pozíciu nielen ako Bratislava vo vzťahu k svojim občanom, ale sme aj hlavným mestom Slovenskej republiky. Máme zodpovednosť za plnenie funkcií hlavného mesta. Je tu Viedenský dohovor, ktorý hovorí o povinnosti štátu poskytnúť inému štátu priestor na jeho veľvyslanectvo," poznamenal Ftáčnik.

Pozemky má ambasáda prenajaté od mesta od roku 2005. Nájom jej vyprší budúci rok vo februári. Poslanci by tak zmluvu mali predĺžiť o 18 mesiacov, teda do 15. augusta 2016. Za ten čas by sa malo nájsť riešenie.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu