Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Lipšic: Multikulturalizmus zlyhal, vyvoláva napätie

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Exminister spravodlivosti, poslanec KDH Daniel Lipšic, súhlasí s tým, aby súhlas potrebný na registráciu cirkvi, dávali členovia a nie sympatizanti cirkvi, ako to navrhujú poslanci Ján Podmanický (Smer-SD) a Ľudmila Mušková (ĽS-HZDS), uviedol pred novinármi.

"Myslím si, že je správne, ak súhlas s registráciou cirkvi budú dávať členovia a nie sympatizanti alebo takí, čo s len s registráciou súhlasia. Vec diskusie je počet podpisov," povedal Lipšic. Slovenská republika sa podľa Lipšica neviaže na žiadne náboženstvo, čiže musí zabezpečiť pluralitu náboženstiev, ak daná cirkev splní podmienky.

"Musím však tiež povedať, že experiment multikulturalizmu, ktorý mal svoju popularitu v predchádzajúcich rokoch v západnej Európe, sa ukázal ako neúspešný," povedal Lipšic s tým, že napriek rešpektovaniu menšinových cirkví a náboženstiev, by sme si mali ctiť aj vlastné tradície.

"Multikulturalizmus v západnej Európe zjavne nefunguje, spôsobuje napätie a segregáciu," dodal Lipšic poukazujúc na predstaviteľov moslimského náboženstva, ktorí sa nie vždy integrujú do spoločnosti, ale práve naopak, segregujú sa, čo vytvára v spoločnosti napätie a neprispieva k pokoju v štáte.

Podmienkou registrácie cirkvi by sa podľa návrhu novely zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, ktorý do parlamentu predložil Podmanický a Mušková, mal stať súhlas členov a nie sympatizantov cirkvi ako je to doteraz.

"Ide o ochranu pred tým, aby sa u nás zaregistrovali rôzne nebezpečné sekty a nebodaj si nárokovali na podporu štátu," povedala pre agentúru SITA Mušková s tým, že u nás mnohí ľudia majú tendenciu naletieť, čo by pri pokuse o registráciu mohli podobné sekty zneužiť. Prax posledného obdobia podľa dôvodovej správy k návrhu ukázala nejednoznačnosť súčasnej legislatívy upravujúcej registráciu cirkví alebo náboženských spoločností, predovšetkým v ustanovení, ktoré predpisuje, že návrh na registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti sa môže podať, ak sa preukáže, že sa k nej hlási predpísaný počet plnoletých osôb. Zákon, ktorý konkretizuje toto ustanovenie, však stanovuje, že pri návrhu na registráciu je potrebné preukázať, že sa k cirkvi hlásia plnoleté osoby s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky.

Predkladaná novela upravuje tento rozpor a zároveň nahrádza výraz "plnoletých osôb" za výraz "plnoletých členov", čo presnejšie vyjadruje zámer novely zákona, podľa ktorej sa členom cirkvi rozumie výhradne fyzická osoba, ktorá k nej prináleží podľa svojho vnútorného presvedčenia a vnútorných predpisov cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, nielen s cirkvou sympatizuje, prípadne súhlasí s jej registráciou. Nová úprava zároveň navrhuje, aby cirkev, ktorá žiada o registráciu, predložila čestné vyhlásenie svojich veriacich o ich členstve a príslušnosti k cirkvi. Toto ustanovenie má zamedziť prípadnému zneužívaniu statusu a výhod, ktoré majú registrované cirkvi a náboženské spoločnosti na Slovensku zo strany účelovo vzniknutých "náboženských" subjektov. SITA vydá k správe aj zvukovú správu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu