Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dobrovoľníci počas Dňa narcisov budú viditeľne označení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dobrovoľníci počas tohtoročného Dňa narcisov budú výraznejšie označení, aby sa predišlo zneužitiu zbierky. Informovala o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.

Liga tým chce predísť incidentom z minulého ročníka, keď zástupcovia iných organizácií na Deň narcisov rozdávali odznaky podobné narcisom a od ľudí vyberali príspevky. Dobrovoľníci budú nosiť oranžové vesty s logom Ligy proti rakovine a žltý šilt s nápisom Deň narcisov. Príspevky budú zbierať do modrej kartónovej pokladničky s evidenčným číslom.

Deň narcisov sa uskutoční v piatok 11. apríla po celom Slovensku. Pôjde pritom už o 18. ročník charitatívnej zbierky. V minulom roku vyzbierala Liga proti rakovine 902 467 eur. Prerozdelila ich 14-tim nemocniciam vrátane Národného onkologického ústavu a Onkologického ústavu svätej Alžbety a tiež dobrovoľným charitatívnym združeniam a projektom zameraným k rozvoju výchovy a informovanosti o onkologických ochoreniach.

Podrobné vyúčtovanie je k dispozícii na stránke www.lpr.sk. Liga tým reaguje na anonymný e-mail, ktorý organizáciu obviňoval z plytvania vyzbieraných peňazí. "Tento mail tu koluje už tretím rokom a informácie v ňom sú nepravdivé," povedala Kováčová s tým, že Liga vie preukázať vyúčtovanie všetkých vyzbieraných prostriedkov.

Tohtoročný Deň narcisov má podporiť svojou účasťou takmer 16 000 dobrovoľníkov, ktorí budú mať k dispozícii 1,2 milióna narcisových odznakov. Príspevky budú zbierať do 5 000 pokladničiek, pričom každá bude mať vlastné evidenčné číslo. Tento rok sa pri príležitosti Dňa narcisov uskutočnia aj dva "koncerty vďaky" v Bratislave a Košiciach. Umelci na nich vystúpia bez nároku na honorár.

Okrem priameho príspevku do pokladničky počas Dňa narcisov môžu záujemcovia prispieť aj inak. V období od 31. marca do 18. apríla možno zaslať SMS s ľubovoľným textom v hodnote dvoch eur na číslo 848 alebo prispieť na účet zbierky číslo 2629740400/1100. V priebehu 17-tich ročníkov Dňa narcisov vyzbierala Liga proti rakovine 9 339 000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu