Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V kauze platinových sitiek padli prvé obvinenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V kauze platinových sitiek boli obvinení vedúci pracovník Štátnych hmotných rezerv Ján Korýtko a súdny znalec Ondrej Balog. Obom hrozí väzenie na viac ako 10 rokov. V Televíznych novinách o tom vo štvrtok informovala televízia Markíza.

Hovorca policajného prezídia Michal Slivka televízii potvrdil, že obvinenie bolo vznesené z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, z nepravdivého znaleckého posudku, prekladateľského úkonu a tlmočníckeho úkonu.
      
Obvinený súdny znalec mal vyhotoviť znalecký posudok na približne 30-násobne nižšiu sumu, než bola trhová hodnota sitiek. "V posudku nezohľadnil fakt, že sitá sú z takého drahého kovu ako platina, navyše tvrdil, že platina bola zoxidovaná, čo neskôr sám spochybnil," uviedla televízia.
      
Vedúci pracovník Štátnych hmotných rezerv mal pochybiť tým, že vyhľadal sporného znalca. Markíza pripomenula, že napriek tomu dostal koncoročné odmeny vo výške 1400 eur.
      
V kauze platina štát prišiel podľa prepočtov Markízy o takmer 1,8 milióna eur. Polícia však údajne pracuje ešte s vyššou sumou, a to viac ako dva milióny eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu