Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KDH vidí paralelu medzi Sviečkovou manifestáciou a dneškom

Verejné zhromaždenie pri príležitosti 26. výročia sviečkovej manifestácie Sviečková manifestácia 2014. Zobraziť galériu (4)
Verejné zhromaždenie pri príležitosti 26. výročia sviečkovej manifestácie Sviečková manifestácia 2014. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - KDH vidí paralelu medzi súčasnosťou a Sviečkovou manifestáciou. Jej 26. výročie si dnes kresťanskí demokrati uctili položením kytice na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí.

"Ako vtedy, aj dnes je vláda a všetky dôležité ústavné funkcie v rukách jednej strany, aj keď je rozdiel medzi súčasnou demokratickou spoločnosťou a totalitným režimom. Ale to, že jedna strana má v rukách všetky, aj kontrolné mechanizmy, to nám pripomína tú situáciu v 88. roku," povedal podpredseda KDH Július Brocka. KDH aj v súčasnosti považuje za dôležité angažovať sa v prospech presadzovania slobody a spravodlivosti pre občanov.

Druhú paralelu vidí Brocka medzi dnešným schválením zmeny v ústave týkajúcej sa ochrany manželstva a Sviečkovou manifestáciou. "Aj tento návrh má výraznú podporu verejnosti. Aj v roku 1988, keď na námestí stovky ľudí demonštrovali túžbu po slobode a právach, neboli väčšinou, ale celá spoločnosť cítila, že ľudia, ktorí sa zúčastnili a protestovali pokojne, reprezentovali túžbu väčšiny občanov po slobode," dodal.

Strana SDKÚ-DS považuje Sviečkovú manifestáciu za jedno z najdôležitejších vystúpení proti totalitnej komunistickej moci na území vtedajšieho Československa aj Slovenska.

"Ľudia bojujúci za slobodu náboženského presvedčenia a občianske práva slobody nemohli vtedy tušiť, že už o rok neskôr komunistický režim padne nielen u nás, ale v celej strednej a východnej Európe. A práve preto každej jednej, každému jednému z nich, kto vtedy vyšiel do ulíc Bratislavy, patrí naša obrovská úcta," uviedla vo svojom vyhlásení SDKÚ. V tento Deň zápasu za ľudské práva treba podľa nich hľadieť aj do krajín, kde stále nie je bežné žiť v slobode a demokracii.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu