Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Silný vietor potrápi celé Slovensko: Držte si klobúky, rúti sa na nás orkán!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, SHMÚ)

BRATISLAVA - Nadchádzajúci volebný víkend nám poriadne znepríjemní silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred ním dokonca vydal najvyšší stupeň výstrahy. Na severe Slovenska totiž hrozí, že dosiahne rýchlosť až 180 km/h, čo je už sila orkánu.

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na silný vietor, ktorý by mal v sobotu a nedeľu (15. a 16.3.) zasiahnuť celé územie Slovenska. Najvyššia výstraha 3. stupňa platí pre severné časti Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja.

Ako uviedol meteorológ Norbert Polčák, v oblasti Západných, Vysokých a Belianskych Tatier, Nízkych Tatier, Malej a Veľkej Fatry, Oravských Beskýd ojedinele očakávame vietor s rýchlosťou víchrice až silnej víchrice s nárazmi 145 až 180 km/h. Na Orave, Liptove, Turci a Spiši aj v nižších polohách ojedinele 110 až 145 km/h.

Výstraha na sobotu.
Zobraziť galériu (3)
Výstraha na sobotu.  (Zdroj: SHMÚ)

Pre celú oblasť západného Slovenska je vyhlásený 2. stupeň veterného nebezpečenstva. V nedeľu by sa mal vietor utíšiť len v Košickom kraji. Na celom Slovensku sa očakáva dážď, dažďové prehánky či búrky, hranica sneženia poklesne približne na 700 m n.m. Výdatné sneženie sa očakáva najmä v oblasti Roháče. Možno predpokladať že v horských terénoch sa budú na cestách vytvárať snehové jazyky a záveje. Výstrahu pred nepriaznivým počasím vydala pre návštevníkov Tatier aj Horská služba.

Výstraha na nedeľu.
Zobraziť galériu (3)
Výstraha na nedeľu.  (Zdroj: SHMÚ)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu