Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Evanjelici už myslia na oslavy 500. výročia reformácie

Miloš Klátik
Miloš Klátik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí evanjelici už myslia na oslavy 500. výročia reformácie, ktoré budú v roku 2017. O prípravách osláv hovorili predstavitelia Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) aj s vládou.

"Na túto skutočnosť som upozornil aj na rokovaní s premiérom Robertom Ficom," povedal generálny biskup ECAV Miloš Klátik. Osobnosti, ktoré sa viažu na reformáciu, ako je Hurban, Hodža a Štúr, si máme podľa Klátika pripomínať dôstojným spôsobom. Klátik už rokoval aj s generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska Václavom Mikom.

"Hovorilo sa o tom, aby sa pripravili dokumentárne filmy, ktoré by sprítomnili vplyv reformácie na slovenské národné obrodenie, literatúru a kultúru alebo slovenskú spoločnosť ako takú," povedal Klátik. Ako dodal, majú prísľub, že sa budú nakupovať niektoré dokumenty.

Oslavy výročia reformácie nebudú na Slovensku také pompézne ako v Nemecku, priznáva biskup Klátik. "Určite to nebude v takom rozsahu ako v Nemecku, tam majú iné organizačné aj finančné kapacity," uviedol. Slovenskí evanjelici však chcú napodobniť Nemcov vo vysádzaní symbolických 500 stromov. V Lutherovej záhrade vo Wittenbergu zasadia 500 stromov ako symbolických 500 rokov od reformácie.

"Keď môžu v Nemecku vysadiť 500 stromov v Lutherovej záhrade, tak my môžeme vysádzať stromy pri každom cirkevnom zbore, väčšinou pri kostole," vysvetľuje Klátik. Cirkevných zborov má ECAV 322, takže stromy budú vysádzať aj pri evanjelických školách či filiálkach. Doteraz vysadili vyše 60 stromov, väčšinou sadia lipy, v Bratislave jabloň.

Ako príspevok k výročiu reformácie možno chápať podľa Klátika aj vydanie najstaršej slovenskej knihy - Bardejovský katechizmus z roku 1581. Ten vyšiel zatiaľ v tristokusovom náklade, predpokladajú dotlač.

Teológ Martin Luther dal 31. októbra v roku 1517 vyvesiť na dvere zámockého kostola v nemeckom meste Wittenberg 95 téz otvorene vystupujúcich proti pápežskému učeniu o odpustkoch. Lutherove výpovede sa veľmi rýchlo rozšírili po Nemecku aj po celej Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu