Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predstavitelia ECAV navštívili bývalého prezidenta Rudolfa Schustera

Rudolf Schuster
Rudolf Schuster

BRATISLAVA - Generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik s manželkou a generálny dozorca cirkvi Imrich Lukáč navštívili v uplynulých dňoch bývalého prezidenta Slovenskej republiky Rudolfa Schustera, aby mu v mene Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku zagratulovali k nedávnym 80. narodeninám.

Prítomný bol aj riaditeľ Generálneho biskupského úradu (GBÚ) ECAV Dušan Vagaský. Počas stretnutia si prezident Schuster zaspomínal na svoje kontakty s ECAV a cirkvami všeobecne v rôznych funkciách, ktoré zastával.

Zároveň pozval členov Predsedníctva ECAV na obnovenú premiéru svojej hry Bocatius. Je to príbeh o pohnutých osudoch humanistického vzdelanca, pedagóga, spisovateľa Jána Bocatia, košického richtára, evanjelika, ktorý pozdvihol kultúrny život na východnom Slovensku. Vďaka pokrokovým učebným metódam podľa zásad humanistickej výchovy pre praktický život si táto osobnosť získala veľké uznanie. Ako básnik bol známy nielen doma, ale i v zahraničí.

Režisér Martin Kákoš spolu s autorom Rudolfom Schusterom zobrazujú Bocatiov príbeh ako subjektívnu drámu človeka na pozadí spoločenských a politických pohybov v období prelomu 16. a 17. storočia. Informáciu poskytla tajomníčka pre mediálnu komunikáciu GBÚ ECAV na Slovensku Edita Škodová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu