Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Inšpektori preverili slovenské potraviny: Našli trus hlodavcov alebo nechutnú pleseň!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: UvzSR)

BRATISLAVA - Približne až 3 tony nekvalitných potravín našli inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy pri kontrolách čerstvého ovocia a zeleniny v januári tohto roka. Spolu odhalili až 102 nedostatkov. Vyplýva to zo správy ŠVPS. Celkovo inšpektori posúdili zhodu s obchodnými normami pri 968 plodinách, pričom rozdali pokuty vo výške niekoľko tisíc eur. Pozrite si, aké nedostatky sa vyskytujú v našich potravinách.

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR pri kontrolách čerstvého ovocia a zeleniny v januári tohto roka odhalili 102 nedostatkov. Vyplýva to zo správy ŠVPS. Celkovo inšpektori posúdili zhodu s obchodnými normami pri 968 plodinách.

Napríklad chyby u primárnych výrobcov, výrobcov a baliarní sú nasledovné: "Výskyt trusu hlodavcov v sklade potravín na palete a pod paletou, za chladiacom zariadením v sklade surovín a na podlahe, v sklade múky za paletou a na podlahe," píše sa v správe. Podrobné výsledky zverejnili na svojej stránke. Tu si môžete pozrieť podrobné výsledky kontroly.

ŠVPS v prvom mesiaci tohto roka vykonala inšpekcie v 213 prevádzkach. Na požiadanie uskutočnila osem kontrol, v maloobchodných jednotkách 164 kontrol, u prvovýrobcov tri a vo veľkoobchodných skladoch 38 kontrol. V maloobchodných jednotkách posúdila ŠVPS 845 plodín, z čoho 96 nevyhovelo požiadavkám. Vo veľkoobchodných skladoch kontrolóri preverili 103 plodín, z čoho nevyhovelo šesť osobitným normám alebo všeobecnej norme. U prvovýrobcov dopadli kontroly najlepšie, keď z ôsmych posúdených plodín vyhoveli všetky. Všetky vyhovujúce plodiny objavili inšpektori aj pri kontrolách na požiadanie, kde skúmali 12 plodín.

Prvá potravinová zbierka na
Zobraziť galériu (3)

Inšpektori skontrolovali viac ako 742 tis. kilogramov tovaru, z čoho 2,9 tis. kilogramov nevyhovelo požiadavkám noriem. Na nevyhovujúci tovar boli vydané nálezy o nezhode. Najčastejším pochybením v 60 % prípadov bolo nesplnenie obchodnej kvality, nezhody v označení boli v 21 % prípadov a 19 % plodín nevyhovelo minimálnym požiadavkám na kvalitu. Právoplatným rozhodnutím sa skončilo šesť správnych konaní a inšpektori uložili pokuty vo výške 5 450 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu