Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Inšpekcia odhalila skazené ovocie v obchodoch: Tieto druhy dopadli najhoršie!

Kontrolóri našli viacero pochybení Zobraziť galériu (3)
Kontrolóri našli viacero pochybení (Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA – Kontrolóri si opäť posvietili na to, čo jeme. Od januára do marca si zobrali na mušku naše ovocie a zeleninu. Z enormného množstva tovaru inšpektori odhalili až 33 ton nevyhovujúceho tovaru a rozdali mastné pokuty. Budete sa možno čudovať, aké ovocie je na pultoch našich predajcov najviac skazené!

Štátna veterinárna a potravinová správa tento raz kontrolovala čerstvé ovocie a zeleninu v 694 prevádzkach. Nedostatkov odhalili až v 385 prípadoch z nich.

ŠVPS za prvé tri mesiace tohto roka vykonala na požiadanie 15 kontrol. V rámci nich posudzovala 55 plodín, tri z nich požiadavkám nevyhoveli. V maloobchodoch urobili inšpektori 570 kontrol, pričom hodnotili 3 093 plodín, nedostatky konštatovali u 368 z nich.

Tabuľka nevyhovujúceho ovocia a zeleniny u našich predajcov
Zobraziť galériu (3)
Tabuľka nevyhovujúceho ovocia a zeleniny u našich predajcov  (Zdroj: švps.sk)

 Vo veľkoobchodných skladoch vykonali 99 inšpekcií, posvietili si na 362 plodín, z čoho nevyhovelo 14. Najlepšie pri kontrolách obstáli prvovýrobcovia, počas desiatich inšpekcií u nich posudzovali 26 plodín, normám zodpovedali všetky.

Celkovo inšpektori preverili v prvom štvrťroku 1 492 ton tovaru, z čoho požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme nevyhovelo 33 ton. Hodnotených bolo 55 druhov ovocia a zeleniny, najčastejšie sa medzi nevyhovujúcimi plodinami objavovali jablká, pomaranče či paradajky. Na nevyhovujúci tovar boli vydané nálezy o nezhode.

Inšpekcia odhalila skazené ovocie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Najčastejším nedostatkom bolo označenie, a to až v 47 percentách prípadov, 35 % plodín nevyhovelo v obchodnej kvalite a 18 % nesplnilo minimálne požiadavky na kvalitu.

Za prvé tri mesiace roka bolo právoplatným rozhodnutím ukončených 10 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 10 450 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu