Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ružinov má prísť rozhodnutím magistrátu o vyše 50 parkovacích miest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Obyvatelia bytov na Hraničnej ulici v bratislavskom Ružinove dnes prišli na Mestské zastupiteľstvo Bratislavy protestovať proti výstavbe osempodlažného bytového domu na Hraničnej ulici. Ten má vyrásť na mieste parkoviska, ktoré bolo v 70. rokoch zriadené pre potreby obyvateľov panelákových bytov na Hraničnej ulici. Na mieste tak ubudne 53 parkovacích miest.

Pozemky pod parkoviskom predal magistrát súkromnému investorovi v roku 2008. Na konci roka 2013 súhlasil s investičným zámerom vybudovať tu bytový dom. Podľa starostu Ružinova Dušana Pekára tak hlavné mesto nerešpektovalo stanovisko mestskej časti, ktoré v októbri požiadalo magistrát o nevydanie súhlasného stanoviska. "V decembri sme sa však z webovej stránky hlavného mesta dozvedeli, že súhlasné stanovisko je vydané," skonštatoval Pekár. "Nie je to prvý prípad, čo primátor Milan Ftáčnik odignoroval postoj mestskej časti," upozornil starosta Ružinova.

Obyvatelia bytov v panelákoch na Hraničnej ulici sami magistrát niekoľkokrát písomne upozornili na problém, ktorý na mieste nastane. Nejde tu však len o parkovanie. "Parkovisko slúži aj ako prístupová cesta k šiestim rodinným domom a ôsmim garážam na konci Hraničnej ulice, nie je vôbec jasné, či táto cesta bude zachovaná," informoval jeden z majiteľov rodinných domov Dušan Obložinský. Magistrát obyvatelia upozorňovali aj na problém spodnej vody, ktorý je v danej lokalite. "Okrem toho, keď sa v blízkosti našich domov postaví tento osemposchodový bytový dom, prakticky tam nebudeme vidieť slnko," zdôraznil svoje obavy Obložinský.

Ďalší obyvateľ Miroslav Fabricius pripomenul, že v okruhu 200 metrov od inkriminovaného miesta sa v posledných rokoch vybudovali už dva šesťposchodové bytové domy, čo zvýšilo intenzitu dopravy a nároky na parkovacie miesta. "Tie však teraz majú ešte ubudnúť," skonštatoval.

Podľa starostu Dušana Pekára je práve tento fakt smutným paradoxom. "Zvlášť keď práve na dnešnom mestskom zastupiteľstve budeme hovoriť o parkovacej politike a určite zaznejú názory o tom, že sa nebudujú nové parkovacie miesta," povedal.

Rozhodnutie magistrátu považuje za zvrátené. "Toto rozhodnutie nemá logiku, ak je zdokumentované, že je tu parkovisko, ktoré bolo vybudované k existujúcim domom, nemôže na jeho mieste vyrásť nový bytový dom," zdôraznil starosta Ružinova.

Mestská časť vo februári požiadala hlavné mesto, aby prehodnotilo svoj postoj. Proti zrušeniu parkovacích miest a výstavbe nového domu spustili občania Ružinova aj petíciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu