Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Starostu z východu prehnali do Bratislavy zbytočne: Chcel objasniť situáciu s Rómami!

Starosta Peter Barát
Starosta Peter Barát

BRATISLAVA – Poslanci na dnes otvorili rokovanie, schválili program, vypočuli si starostu obce Sačurov, kde mladí Rómovia prepadli dôchodcu a program prerušili. Zasadnutie parlamentného Výboru pre obranu a bezpečnosť, ktoré zvolali opoziční poslanci, bude pokračovať v náhradnom termíne. Dôvodom je fakt, že na výbor neprišiel Robert Kaliňák, ktorý rokoval v Budapešti o Ukrajine. Situácia o neprispôsobivých občanoch na východe, ktorú prišiel objasniť starosta Sačurova, sa tak zopakuje o týždeň.

Jediným bodom zasadnutia výboru sú množiace sa útoky na starších občanov a opatrenia, ktoré polícia v súvislosti s nimi prijíma. Jedným z takýchto útokov bol incident zo 14. februára v obci Sačurov vo Vranovskom okrese. Obeťou sa stal 65-ročný muž, ktorý skončil v nemocnici so zlomenou rukou a pomliaždeninami hlavy. Napadnúť ho malo podľa polície sedem rómskych mladíkov vo veku 10 až 16 rokov.

Ľubomír Galko tvrdil, že podpísal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze výboru preto, aby sa dozvedel, čo urobí minister vnútra, aby násiliu maloletých voči starším ľuďom zabránil. Kaliňák však neprišiel. „Neúčasť ministra vnútra na dnešnom výbore pre obranu a bezpečnosť bez náhradného predstaviteľa rezortu vnútra (štátny tajomník, policajný prezident a podobne) pokladám za aroganciu najhrubšieho rangu. Predseda výboru Baška, ktorý výbor zvolával, vedel o Kaliňákovom ospravedlnení už odvčera, napriek tomu nechal pricestova´t všetkých zúčastnených - poslancov, zástupcov médií, a čo je najhoršie, dokonca aj starostu Sačurova, ktorý zbytočne precestoval celú republiku a bude musieť prísť ešte raz. Preto očakávam, že Jaroslav Baška mu zaplatí cestu zo svojich dvoch platov, ktoré dostáva - poslanca a župana", povedal nám Galko. Podľa neho bolo absurdné zvolávať schôdzu bez najvyšších kompetentných predstaviteľov.

Výboru, ktorý trval asi 20 minút, sa zúčastnil aj Ľudovít Kaník. „Je to vážna téma, ktorej musíme venovať pozornosť. Dlhodobo poukazujem na to, že zle nastavený sociálny systém vedie negatívnym modelom života a správania v rómskych osadách, k rastu problémov a chudoby a je sprevádzaný rastom kriminality. To je podporované nemožnosťou vymáhať dodržiavanie zákonov, lebo zákony nesprávne ochraňujú sociálne odkázaných a maloletých pred postihmi za páchanie malej kriminality. Tento problém, napriek tomu, že opakovane predkladám zákony na zmenu, smerácka vládna väčšina ignoruje a odmieta riešiť. Minister si mohol vypočuť ako je to v reálnom živote, ktorý zrejme nepozná. Rómska reforma, ktorú zastrešuje, je prázdny bluf, ktorý za dva roky nič reálne nepriniesol,“ kritizoval Kaliňáka Kaník.

Starosta zo sačurova bedákal nad zlou situáciou na východe republiky. „Vo vranovskom okrese máme jednu z najhorších osád. Obyvatelia tejto osady sú neprispôsobiví, nezáleží im na tom, či ich deti chodia do školy , či majú čo jesť,“ povedal pred poslancami starosta Sačurova Peter Barát.

Starosta obce, v ktorej žije z celkových približne vyše 2200 obyvateľov asi 658 Rómov, dnes poslancom hovoril, že chce posilniť políciu v obci. Rezort vnútra už podľa jeho slov sľúbil, že terajší počet piatich policajtov v obci zvýši na sedem. Podľa neho by sa mali počty policajtov posilniť aj v iných obciach s rómskymi osadami. Peter Barát si myslí, že aj sedem policajtov na Sačurov bude málo. Jeho hlavným cieľom je zlepšiť bezpečnostnú situáciu v obci, aby sa slušní ľudia nemuseli báť o svoje životy. Rómske občianske hliadky mali v obci pred piatimi rokmi, podľa starostu to nemalo veľkú účinnosť. Minulý rok podali projekt na hliadky cez eurofondy, ktorý po formálnej stránke síce prešiel, ale neskôr ho úrady bez bližšieho vysvetlenia pozastavili, obec teda rómske občianske hliadky nemá.

Polícia mladých útočníkov v Sačurove podľa informácií z prešovského krajského policajného riaditeľstva zadržala krátko po incidente. Dvoch 15-ročných a jedného 16-ročného obvinil vyšetrovateľ zo zločinu lúpeže. Ďalších štyroch útočníkov vo veku 10 až 13 rokov polícia po zadržaní prepustila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu