Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rómska iniciatíva žiada Kaliňáka o stretnutie ku kriminalite

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rómska iniciatíva Slovenska (RIS) žiada ministra vnútra Roberta Kaliňáka o skoré pracovné stretnutie na tému kriminality mladistvých a detí.

Ako ďalej informoval predseda RIS Václav Kappel, mladiství a deti páchajú rôzne trestné činy a prepadávajú starších ľudí, ktorých následne brutálne zbijú. Rómska iniciatíva Slovenska navrhuje, aby bola zriadená rómska komisia, ktorá by pomohla trestné činy eliminovať.

"Poznáme rómsku mentalitu a vieme komunikovať s rómskymi rodičmi a mládežou," poznamenal predseda. Iniciatíva verí, že zriadenie rómskej komisie by vo veľkej miere pomohlo znížiť množstvo trestných činov.

"Ak Rómska iniciatíva Slovenska požiada o prijatie na ministerstve vnútra, radi ich prijmeme a s kompetentnými môžu rozdiskutovať tému rómskej problematiky," uviedla pre Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Rezort vnútra a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) na eliminovanie kriminality rómskej mládeže navrhujú program Rómskych občianskych hliadok. Tento program rezort vytvoril v spolupráci s ministerstvom práce a Fondom sociálneho rozvoja.

"Od vytvorenia občianskej hliadky v obciach očakávame najmä zníženie páchania protispoločenských konaní, udržiavanie verejného poriadku a štandardnej kvality životného prostredia v lokalitách, v ktorých žijú obyvatelia marginalizovaných rómskych komunít," vysvetlila. Medzi základné úlohy rómskej občianskej hliadky by podľa jej slov patrila aj ochrana detí a mládeže pred negatívnymi sociálno-patogénnymi javmi. "Ide napríklad o kontrolu pohybu maloletých detí v danej lokalite a obci po 22:00 bez prítomnosti rodičov," dodala Paulenová.

Výzva na vytvorenie občianskych hliadok v prostredí marginalizovaných rómskych komunít bola zverejnená na internetovej stránke http://www.fsr.gov.sk/sk/vyzvy/op-zasi-fsr-20122.102/znenie-vyzvy-op-zasi-fsr-20112.1011. V rámci nej sa mohli obce a mestá uchádzať o nenávratný finančný príspevok. Žiadosti teraz posudzuje minister práce. V rámci tohto programu zamestnajú 300 ľudí, ktorých vyberú z uchádzačov o zamestnanie. Ide o ľudí, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi, majú prirodzenú autoritu a komunitu dobre poznajú.

Naposledy mladiství na staršieho človeka zaútočili v piatok 14. februára v Sačurove. Sedem rómskych chlapcov vo veku od 10 do 16 rokov napadlo 65-ročného dôchodcu. Chlapci si najskôr od neho pýtali peniaze, keď im povedal, že žiadne nemá, začali ho biť, zvalili ho na zem a kopali do neho.

Napadnutému mužovi vypadol z ruky mobilný telefón, útočníci ho vzali a utiekli smerom k rómskej osade. Muž pri útoku utrpel viaceré zranenia vrátane zlomeniny zápästia a pomliaždeniny hlavy. Policajti útočníkov zadržali krátko po čine. Dvoch chlapcov vo veku 15 a 16 rokov obvinili zo zločinu lúpeže, ostatných, vo veku od 10 do 13 rokov, prepustili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu