Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kotlebovo stretnutie s veľvyslancom vyvolalo škandál: Týmto popudil Maďarov!

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stretnutie banskobystrického župana Mariana Kotlebu s maďarským veľvyslancom Csabom Baloghom dnes obe strany po tom, čo vyvolalo škandál, interpretujú po svojom. Píše o tom dnešné vydanie denníka Pravda. Kým župan, ktorý sa v minulosti netajil svojou antipatiou k Rómom či Maďarom, tvrdí, že s veľvyslancom rokoval aj o „stúpajúcej cigánskej kriminalite“, maďarské ministerstvo zahraničných vecí to podľa denníka odmieta. Tento podľa neho extrémistický výraz považuje za nepravdu.

Predseda kraja Kotleba prijal mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Maďarska na úrade minulý štvrtok. Zo stretnutia jeho úrad pripravil tlačovú správu, ktorú zverejnil na webe. Podľa nej obaja „diskutovali aj o pripravovanom stretnutí, ktoré sa bude zaoberať stúpajúcou cigánskou kriminalitou, ktorú vidia ako jeden zo zásadných problémov“. Takého hodnotenie stretnutia popudilo maďarskú stranu a ministerstvo zahraničných vecí Maďarska ho považuje za neprijateľné. „Rezort zároveň odsudzuje, že správa zverejnená na web stránke samosprávneho kraja uvádza nepravdu a výraz odzrkadľujúci extrémistické názory,“ informoval József Szabó z ministerstva, ktoré tvrdí, že témou bola integrácia rómskej komunity. Správa bola podľa Pravdy ešte v pondelok 24. februára na webe kraja a úrad ju odmietol stiahnuť. Nereagoval ani na otázky denníka Pravda. 

Zanášanie problematiky Rómov do rokovaní medzi županom a veľvyslancom sa poslancom Banskobystrického kraja nepáči. „Myslím si, že to nebolo šťastné, že sa o tejto téme vôbec hovorilo. Na rokovania na úrovni medzi županom a veľvyslancom to ani neprináleží,“ myslí si poslanec za Stranu maďarskej koalície František Auxt. Podobný názor má aj Michal Bagačka, ktorý v župnom parlamente zastupuje koalíciu Smer a KDH. „Je dobré sa porozprávať, ale diskutovať treba najmä o problémoch, ktorých riešenia patria do kompetencie vyšších územných celkov. Na riešenie problematiky nie Rómov, ale nazval by som ju problematikou neprispôsobivých občanov, nemá VÚC zákonné ani legislatívne páky,“ zdôraznil pre Pravdu Bagačka. 

Veľvyslanec Balogh si za stretnutie s Kotlebom vyslúžil doma kritiku. Predseda Maďarskej socialistickej strany Attila Mesterházy vyhlásil, že je neprijateľné, aby sa maďarský veľvyslanec stretol a rokoval s politikom, ktorý je otvorene proti Maďarom, Rómom a je zástancom fašistických myšlienok. Prekážalo mu, že si s ním podal ruku. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí sa Balogha zastalo. Uviedlo, že veľvyslanec na Slovensku rokuje so všetkými predsedami samosprávnych krajov, preto sa stretol aj s Kotlebom. Stretnutia veľvyslancov so županmi však nie sú u nás štandardné. Politológ Michal Horský považuje za normálne, ak sa stretávajú a diskutujú o cezhraničnej spolupráci krajín partneri na rovnakej úrovni. „Je však viac ako neobvyklé, ak veľvyslanec nejakej krajiny rokuje s predsedom samosprávneho kraja o špecifických otázkach, medzi ktoré patrí aj riešenie rómskej otázky na Slovensku či v Maďarsku,“ povedal Horský pre denník Pravda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu