Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Naše súdnictvo mohlo byť už dávno vyčistené, tvrdia sklamaní sudcovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V justícii je potrebné využívať predovšetkým už teraz platný právny stav, hovorí vedenie stavovskej organizácie Združenia sudcov Slovenska (ZSS) na margo plánovaných vládnych zmien.

 Združenie poukazuje najmä na plán zavedenia plošných bezpečnostných previerok sudcov, ktoré majú zabezpečiť spoľahlivosť ľudí v talároch.

Podľa predstavy vládnej moci by ich robil NBÚ a informácie poskytoval súdnej rade. Ak by ich posúdila ako podstatné a dôvodné, tak by sudca prišiel o funkciu a sťažovať by sa mohol na ústavnom súde.

Združenie sudcov previerky odmieta ako zásah do nezávislosti súdnictva, podozrenia podľa šéfky ZSS možno vyvrátiť už dnes. „Prostriedky trestného práva poznajú potrebné spôsoby. Je nevyhnutné, aby ich v rámci svojej riadiacej právomoci v súdnictve realizovali ako minister spravodlivosti, tak predsedovia súdov,“ povedala prezidentka ZSS Dana Bystrianska.

Keď je dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu, môže byť aj sudca sledovaný a môžu sa na to použiť prostriedky na získavanie informácií.

„Samozrejme za dodržania základných záruk môžu byť o ňom zhromažďované informácie, ale tieto nemôžu byť dané len tak niekomu k dispozícii, aj keď je to súdna rada alebo následne ústavný súd,“ poznamenala viceprezidentka ZSS Alena Poláčková a poukázala na to, že týmito informáciami môže disponovať len orgán činný v trestnom konaní.

Združenie sudcov Slovenska upozorňuje, že takéto postupy voči sudcom, na ktorých padol tieň podozrenia, sa dali kedykoľvek uplatniť bez toho, aby sa ústavným zákonom zaviedli plošné previerky. "Justícia už dávno mohla byť vyčistená od ľudí, ktorí tam nepatria,“ dodala Poláčková.

Súdna rada už roky disponuje majetkovými priznaniami sudcov, vie o ich prírastkoch. „Naše majetkové priznania sú oveľa podrobnejšie, než majú politici. Sú na internete,“ pripomenula Poláčková. Ak teda existuje podozrenie, že sudcovi narastá majetok neprimerane s jeho príjmami, kedykoľvek si ho môže súdna rada predvolať a riešiť to s ním. 

Vládna moc by chcela v justícii najmä oddeliť funkciu predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady, ktorým by mal byť nesudca a zaviesť spomínané bezpečnostné previerky sudcov. Okrem toho chce sudcom sprísniť pravidlá práce na doma, nároku na 13. a 14. plat, zavedenie sankcií za prieťahy v konaní, zlepšiť kontroly PN-iek a podobne.

Podľa ZSS už teraz existujú aj efektívne spôsoby na to, aby mohol byť potrestaný taký sudca, ktorý by napríklad zneužíval PN-ku alebo prácu na doma. „Predsa predseda súdu o tom vie. Minister spravodlivosti každý mesiac má schôdze s predsedami súdov,“ vysvetlila viceprezidentka ZSS Poláčková.

Ak by teda predseda súdu „nestačil“ na svojho kolegu, teda podriadeného sudcu, môže požiadať o pomoc aj ministra. „Predsa môžu iniciovať disciplinárne konania,“ povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu