Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nepedagógovia sa obávajú, že 5 % k platu nedostanú

Pavel Ondek
Pavel Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školskí odborári chcú rokovať s mestami a obcami o zvyšovaní platov nepedagogickým zamestnancom. "Nepedagogickí zamestnanci v školstve sa obávajú, že 5 % k tarifným platom nedostanú," hovorí šéf školských odborárov Pavel Ondek.

V minulom roku totiž dostali nepedagogickí zamestnanci päť percent k základnému platu, no nie do taríf. Odbory hovoria, že toto navýšenie sa má preklopiť aj do roku 2014. Inak to však vidí Združenie miest a obcí Slovenska.

Pre nepedagogických zamestnancov sa nariadením vlády navýšili platové tarify tento rok o pevnú sumu 16 eur. Podľa školských odborov im však patrí aj 5 % k základnému platu, ako to bolo minulý rok. "Problém je v tom, že na to peniaze nie sú na tento rok účelovo viazané," hovorí predseda školských odborov Ondek.

Vláda v roku 2013 totiž posielala obciam a mestám na zvyšovanie platov pre kuchárky či školníkov v štvrťročných balíkoch peniaze, ktoré boli na to určené. Teraz majú samosprávy zvýšenie platov v školstve zabezpečiť zo zvýšeného príjmu z podielových daní, ktorý im má priniesť o 30 miliónov eur viac.

"Navýšenie platov pre nepedagogických zamestnancov o 5 % k platovým tarifám v roku 2013 má byť preklopené do roku 2014, čo bolo garantované pri kolektívnom vyjednávaní zástupcami Ministerstva financií SR. Žiaľ, v súčasnosti nie je jasné, ako danú garanciu naplnia zriaďovatelia (mestá, obce, VÚC)," uvádza školský odborový zväz na svojej internetovej stránke k rokovaniu na ministerstve školstva zo začiatku januára.

"V roku 2013 nedošlo k zvýšeniu tarifných platov pre nepedagogických zamestnancov. Na rok 2014 bol v rámci kolektívneho vyjednávania a následne schváleného nariadenia vlády SR zvýšený tarifný plat o 16 eur. Túto sumu je zamestnávateľ povinný premietnuť do platového výmeru zamestnanca," hovorí výkonný podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány. Akékoľvek ďalšie zvýšenie platu nad 16 eur je podľa neho možné len prostredníctvom pohyblivej zložky mzdy.

"Preto sa nedá hovoriť o automatickom prenose objemu zdrojov na platy z roku 2013," dodal Turčány. Predpokladaný zvýšený výnos dane z príjmov fyzických osôb nemusí podľa neho vo všetkých mestách a obciach pokryť zvýšené nároky škôl a školských zariadení. "Je preto na rozhodnutí každej obce, riaditeľa školy a školského zariadenia, ako sa s daným problémom dokáže vysporiadať," uzavrel. Odborári chcú o platoch pre nepedagogických zamestnancov so ZMOS-om rokovať.

Ministerstvo financií hovorí, že päťpercentné zvýšenie platov nepedagogickým zamestnancom je zohľadnené v rozpočtoch samospráv. "Objem finančných prostriedkov z roku 2013 určený na zvýšenie platov nepedagogických zamestnancov originálnych kompetencií školstva na úrovni zodpovedajúcej 5 % ich tarifných platov je v plnom rozsahu zohľadnený v bilancii príjmov a výdavkov rozpočtov obcí a VÚC v rámci rozpočtu verejnej správy na rok 2014," informoval tlačový odbor rezortu financií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu