Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparovič: Som hlboko znepokojený eskaláciou násilia na Ukrajine

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič je hlboko znepokojený eskaláciou násilia v susednej Ukrajine. Vo svojom vyhlásení tvrdí, že pokojné politické hľadanie riešenia súčasnej situácie na Ukrajine je v záujme jej občanov i celej Európy.

Prezident SR vyjadruje úprimnú ľútosť nad ďalšími stratami ľudských životov a vyjadruje sústrasť ich blízkym. Zároveň vyzýva ukrajinské vedenie na konštruktívny demokratický dialóg s celým politickým spektrom Ukrajiny, aby sa rýchlo obnovila šanca na pokojný život v prosperujúcej európskej demokratickej Ukrajine úspešne spolupracujúcej so všetkými štátmi Európy i sveta.

Mohutné protivládne nepokoje sa v Kyjeve obnovili v utorok (18.2.), keď sa dav demonštrantov vydal na pochod k parlamentu, aby jeho blokádou podporil požiadavku opozície na návrat krajiny k parlamentno-prezidentskému systému a pozmenenej ústave z roku 2004, ktorá by prezidenta zbavila časti jeho rozsiahlych právomocí v prospech zákonodarnej a výkonnej moci. Počas pochodu demonštrantov mestom došlo k potýčkam s policajnými zložkami i provládnymi provokatérmi.

Podľa najnovších informácií prišlo od utorka o život najmenej 26 ľudí: 16 demonštrantov a desať príslušníkov zasahujúcich jednotiek. Ďalších 241 osôb utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu