Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vystrašení Ukrajinci sa VIDEOM prihovárajú svetu: Pomôžte nám, kým nebude neskoro!

Ukrajinka v mene krajiny žiada o pomoc
Ukrajinka v mene krajiny žiada o pomoc (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Nebuďte ľahostajní! Mladá Ukrajinka v čase, keď v jej krajine zúri prakticky regulárna občianska vojna a ulice pripomínajú bojové polia, vyzýva a žiada celý svet o pomoc. Vo videu, ktoré sa najmä v posledných dňoch, kedy nepokoje na Ukrajine vrcholia, rýchlosťou blesku šíri internetom, vysvetľuje, prečo sa rozhodli tisíce Ukrajincov vyjsť do ulíc a vlastnými telami bojovať za svoju slobodu.

Hoci video bolo natočené ešte pred dramatickými udalosťami, ktoré sa na Ukrajine odohrávali za posledné dva dni, práve po zrejme najväčšom krviprelievaní v histórii krajiny sa stále viac a viac dostáva do pozornosti. V krátkom "filme" s prosebným odkazom vystupuje mladá Ukrajinka, ktorá sa okolitému svetu pokúša vysvetliť dôvod krvavých nepokojov.

"Som Ukrajinka a pochádzam z Kyjeva. Momentálne stojím na Maidane (Námestie Nezávislosti), v centre môjho mesta," začína príhovor sprevádzaný zábermi z centra nepokojov. "Chcem aby ste vedeli, prečo tisíce ľudí z celej krajiny vyšli do ulíc. Je na to len jediný dôvod. Chceme byť slobodní, žiť slobodný život, no naša vláda sa správa barbarsky," dodáva. Protestujúcim prekážajú skorumpované súdy, brutalita policajných zložiek a nezáujem politikov o vlastných ľudí.

Mladá Ukrajinka upozorňuje na to, že už možno zajtra jej krajania stratia prístup k telefónom, internetu a obávajú sa, že sa stanú obeťami policajtov tak, ako už niekoľko protestujúcich. "Preto vás žiadam o pomoc. Môžete nám pomôcť tým, že tento príbeh vyrozprávate svojim priateľom, rodine, vláde, alebo jednoducho budete zdieľať toto video," vyzýva. Na záver apeluje na ľudí z celého sveta, aby oslovili svoje vlády a požiadali ich o podporu Ukrajincov v boji o slobodu a demokraciu, kým nebude neskoro.

Ukrajinci žiadajú pomoc

Podľa najnovších informácií prišlo na Ukrajine od utorka o život najmenej 26 ľudí, z toho 16 demonštrantov a desať príslušníkov zasahujúcich jednotiek. Ďalších 241 ľudí utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu. Medzi obeťami je aj desať policajtov. Podľa slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka zúri v krajine regulárna občianska vojna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu