Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počasie prekvapilo Slovensko: Sever má zasiahnuť snehová búrka!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V niektorých mestských častiach Bratislavy dážď vystriedalo sneženie alebo dážď zo snehom. Vozidlá zimnej údržby preto aktuálne zasahujú na Kramároch, Dlhých dieloch, Starých Gruntoch, v Dúbravke a Lamači. Dnes o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Dážď so snehom hlásia z vyšších častí Dúbravky, Karlovej Vsi, Kramárov i z Lamača, sneží aj v Devínskej Novej Vsi. Bratislavská samospráva preto upozorňuje vodičov, aby boli v kopcovitejších častiach Bratislavy opatrní.

Ako ďalej Andrassy dodal, doprava na cestách je mierne zhustená. Dopravný podnik Bratislava na svojej internetovej stránke zdržania mestskej hromadnej dopravy nehlási.

Ako dodal Andrassy, v pohotovosti sú všetky mechanizmy zimnej údržby a v prípade zhoršenia počasia vyrazia na cesty.

Autobusy č. 41 a 44 dočasne nepremávajú

Linky bratislavskej mestskej hromadnej dopravy č. 41 a 44 momentálne nepremávajú. Dôvodom je nezjazdnosť ciest na ich trasách.

Ako informovala Zuzana Vachová z komunikačného odboru Dopravného podniku Bratislava (DPB), autobusové linky nepremávajú od 08.30 h vzhľadom na husté sneženie a poľadovicu, ktorá sa vytvára na Búdkovej ceste, Kramároch a Kolibe. DPB podľa Vachovej už požiadalo hlavné mesto Bratislavu o posyp týchto komunikácií.

Na severe môže napadnúť štvrť metra snehu

Na severe Slovenska dnes môže napadnúť štvrť metra nového snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pred snežením výstrahu prvého stupňa. Sneží v Trenčianskom a Žilinskom kraji a bude do polnoci z dneška na štvrtok 13. februára.

Napadnúť môže 15 až 25 centimetrov nového snehu. Pozor by si preto mali dávať predovšetkým vodiči, no sneh môže byť nebezpečný aj pre chodcov.

Diaľnica D1 medzi Sencom a Trnavou je už prejazdná

Diaľnica D1 v smere zo Senca do Trnavy je už prejazdná, na danom úseku však musia vodiči počítať so zdržaním.

Diaľnicu v skorých ranných hodinách uzavreli pre vážnu dopravnú nehodu kamióna, dodávky a osobného auta. Vyžiadala si však len ľahšie zranenie vodiča kamióna.

Počasie prekvapilo Slovensko: V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Podľa informácií polície sa nehoda stala na 27. kilometri v smere z Bratislavy do Trnavy, približne o 5.50 h. V blízkosti výjazdu na Senec v smere do Bratislavy narazil kamión z Poľska z dosiaľ nezistených príčin do stredových zvodidiel. Tie posunul do protismeru. "Následne došlo k stretu osobného motorového vozidla Opel Astra idúceho v jazdnom pruhu smere z Bratislavy a nákladného vozidla IVECO, ktoré zišlo mimo vozovku," doplnil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff.

Hovorca Operačného strediska Záchrannej a zdravotnej služby SR Boris Chmel informoval, že pri nehoda utrpel zranenie vodič poľského kamióna. "So zlomeninou predkolenia ho previezli na ošetrenie do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove."

Úsek D1 je už v súčasnosti prejazdný. "V smere do Trnavy je voľný jeden jazdný pruh, v smere do Bratislavy sú prejazdné dva pruhy," informoval Szeiff. Informácie Stella Centra o 9.00 h upozorňovali vodičov na 10 až 15-minútové zdržanie.

Na horách sa očakáva intenzívne sneženie, hrozí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

Na horách bolo dnes ráno zamračené s dažďom, na mnohých miestach hmlisto. Od nadmorskej výšky približne 1 600 m n. m. slabé sneženie, prípadne dážď so snehom. Oteplenie stále trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -4°C (Lomnický štít) do +1°C. Vo vyšších nadmorských výškach fúkal prevažne vietor južných smerov rýchlosťou do 20 km/hod, na hrebeňoch hôr miestami prudký až búrlivý vietor s rýchlosťou v nárazoch do 65 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo v najvyšších polohách do 14 cm nového snehu. Snehová pokrývka je stále nerovnomerne rozmiestnená.

Vo vyšších polohách Tatier, najmä na svahoch so severozápadnou, severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa sformovali menej stabilné snehové vankúše, dosky a preveje. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu stále podpriemerná, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.
 

Vo vyšších nadmorských výškach Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V žľaboch so severozápadnou, severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa nachádzajú menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje z nafúkaného snehu. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení vo veľmi strmom teréne.

Spontánne splazy a malé lavíny sa môžu vyskytnúť v poludňajších a skorých popoludňajších hodinách. Snehová pokrývka je veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Počas dňa sa očakáva najmä v polohách nad 1 700 m n. m. intenzívne sneženie. Z tohto dôvodu stúpa lavínové nebezpečenstvo. V popoludňajších hodinách sa v týchto polohách vytvorí zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň.

V Malej a Veľkej Fatre dosahuje výška snehovej pokrývky do 15 cm. Pre podpriemernú celkovú výšku snehovej pokrývky hrozí iba malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Pri predpokladanom snežení aj v týchto pohoriach stúpa lavínové nebezpečenstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu