Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záhadné úmrtie pacienta v Košiciach: Po návrate od lekárky prišla smrť!

 Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok

KOŠICE – Košickou nemocnicou v Šaci otriasa prípad lekárky, ktorá údajne pochybila pri stanovení diagnózy, na následky čoho jej 50-ročný pacient zomrel. Za nepresným stanovením diagnózy však môže stáť aj nemožnosť okamžitého špeciálneho vyšetrenia pre bežných pacientov. Lekárke tak reálne hrozí, že svoju ambulanciu všeobecného lekára bude musieť zavrieť na dva roky.

Košický súd vyniesol verdikt nad lekárkou z nemocnice v Šaci Andreou D. (38), ktorú uznal vinnou za smrť pacienta.  Lekárka čelila obvineniu pre ublíženie na zdraví deväť rokov. Za smrť pacienta dostala podmienku 18 mesiacov s odkladom na dva roky a na dva roky jej súd zakázal vykonávať lekárske povolanie. Na vynesení rozsudku nebola prítomná, jej advokát preto využil osemdňovú lehotu na vyjadrenie.  

Ako sa to stalo

Prípad, ktorý mal za následok smrť pacienta, sa stal ešte v roku 2006. Vtedy mladá lekárka slúžila na centrálnom príjme súkromnej nemocnice v Šaci. Medzi jej vyšetrenými pacientmi bol aj 50-ročný Ladislav K. Podľa polície lekárka Andrea D. nedodržala štandardný diagnostický a terapeutický postup, pretože nedostatočne vyhodnotila zdravotné ťažkosti pacienta. Lekárka pochybila a namiesto toho, aby mu zabezpečila ďalšie odborné vyšetrenia, Ladislava poslala jednoducho domov. Na druhý deň zomrel.

Po smrti bola hneď nariadená pitva, ktorá odhalila, že Ladislav odišiel na druhý svet kvôli  zakrvácaniu do osrdcovníkového vaku z prasknutej rázštepovej vydutiny srdcovnice.

Andrea vinu poprela a podľa jej názoru žiadny štandardný postup nezanedbala. U pacienta diagnostikovala bolestivý syndróm hrudníkovej chrbtice a z vyšetrenia EKG vraj neboli zrejmé žiadne známky pre akútny infarkt myokardu.

Lekárka argumentovala, že táto diagnóza má vysokú úmrtnosť a je malá pravdepodobnosť, že pri takom náleze, aký bol zistený pri pitve, by pacient aj v prípade správne stanovenej diagnózy prežil.

Tieto slová potvrdzujú aj iní lekári z praxe, ktorí tvrdia, že podobný prípad sa môže stať hociktorému z nich. Diagnostika tohto ochorenia je totiž problematická, pretože príznaky sú veľmi podobné príznakom bežných ochorení chrbtice. Takýto pacienti prichádzajú do ambulancií veľmi často. Špeciálne vyšetrenie by odhalilo tento stav, no bohužiaľ, v dnešnej dobe nie je možné každého pacienta poslať okamžite na špeciálne vyšetrenie.   

Podľa Andrey vyšetrovanie nepreukázalo zavinenie či pochybenie, potvrdzujúce súvislosť medzi jej postupom a smrťou pacienta.

Manželka mŕtveho pacienta povedala, že v nemocnici v Šaci po vyšetrení pichli jej manželovi injekciu a usadili ho na chodbe. Po tom, čo prišiel domov, sa bohužiaľ stalo to, čo nikto nepredpokladal. Ladislavovi roztrhlo cievy, dostal sa do šokového stavu a vykrvácal. Následne u neho došlo k multiorgánovému zlyhávaniu, čo je stav nezlučiteľný so životom.

Ladislavovi nedokázali pomôcť ani privolaní záchranári, upadol do bezvedomia a už sa neprebral.

Súd rozhodol

Koľko ľudí, toľko chutí, koľko odborníkov, toľko názorov. Senát vypočul v procese niekoľko lekárov. Niektorí zhodnotili postup kolegyne ako správny, niektorí pripustili, že v prípade vhodnej diagnostiky a operačného zákroku by sa možno smrti dalo predísť.

V posudkoch však znalci konštatovali, že lekárka nedostatočne vyhodnotila zdravotné ťažkosti pacienta, ktoré sa po liečbe stupňovali. Podľa nich ho mala poslať na ďalšie vyšetrenia, i keď svorne pripustili zložitosť diagnózy.

Ako uvádza denník Korzár, rozhodovanie vo veci lekárky Andrey D. trvalo niekoľko rokov. Súd ju v novembri 2010 uznal vinnou trestným rozkazom,  po jej sťažnosti nariadil hlavné pojednávanie. Dokazovaním vyhodnotili, že jednoznačne sa nepreukázala vina obžalovanej, preto ju v apríli 2011 oslobodil. Prokurátor sa však odvolal a prípadom sa zaoberal krajský súd, ktorý okresnému súdu nariadil dokazovanie doplniť. Ten tak urobil a napokon rozhodol podľa právneho názoru odvolacieho senátu. 

Ak nový rozsudok nadobudne právoplatnosť, lekárka Andrea D. bude musieť na dva roky zavrieť svoju ambulanciu všeobecného lekára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu