Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súdna rada rokovala o zásadách sudcovskej etiky

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súdna rada SR sa dnes zaoberala pracovným návrhom nových Zásad sudcovskej etiky, pričom tento materiál posiela na posúdenie sudcovským radám jednotlivých súdov.

Viacero členov rady je totiž presvedčených, že etické pravidlá by sa v justícii mali budovať zospodu, teda vychádzať od jednotlivých sudcov. Nový návrh tohto takpovediac etického kódexu pripravilo Združenie sudcov Slovenska, ktoré k tomu v novembri vyzval minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Viacerí členovia súdnej rady otvorene hovoria, že etika podľa nich nepatrí do právneho systému. Takýto názor zastáva aj prezidentka ZSS Dana Bystrianska, ktorá etickú normu predložila.

„Tie hodnoty sú takou samozrejmosťou, že mnohým z nás pri ich čítaní ani nenapadne, že by ich nedodržiavali. Ale predsa len nezaškodí tým, ktorí v návale možno preťaženia pozabudnú na základné normy slušného správania sa alebo slušného kontaktu s účastníkmi (pojednávania), verejného prezentovania svojej osoby v súkromnom aj pracovnom živote,“ povedala Bystrianska na rokovaní súdnej rady.

Predseda súdnej rady Štefan Harabin dlhodobo hlása, že sudca musí mať etiku v sebe a etický kódex nie je potrebný, ale keď väčšina v združení sudcov odsúhlasí, že chce etický kódex, nech ho majú. Dnes tvrdil, že justícia nie je v stave, ako o nej často píšu médiá, problémy sú len s niektorými jednotlivcami v talároch.

Tie sa podľa neho dajú odstrániť, keď sa veci dostanú do starej polohy, prijímanie etického kódexu je podľa neho chytanie zajaca za chvost. „Pokiaľ predseda súdu nebude prirodzenou autoritou so stabilným postavením a kontrolnými mechanizmami, opretými o legislatívne úpravy, nikdy poriadok na súdoch nebude,“ vyhlásil Harabin.

Druhé riešenie vidí v sfunkčnení disciplinárnych senátov, tie dlhodobo nemali dovolených ľudí, z ktorých sa pre jednotlivé prípady skladajú. V tejto oblasti už Borec pripravil zákonnú zmenu, ktorá by zabezpečila kreovanie stabilných disciplinárnych senátov.

Člen súdnej rady Eduard Bárány hovorí, že morálka má byť súčasťou vnútra každého človeka. „Obávam sa, že pokusom o takýto kódex a hlavne o jeho trebárs aj korektné uplatňovanie v budúcnosti sa veľmi ľahko môžeme dostať, v lepšom prípade, do tragikomických situácií. A v horšom prípade sa to môže stať nástrojom pohodlného zneužívania voči - z nejakého dôvodu v danej dobe - nepohodlným osobám v rámci justície,“ dodal. Preto je voči etickému kódexu sudcov zdržanlivý.

Igor Burger poukázal na to, že sa stále hovorí o etike sudcov a potrebe etického kódexu sudcov a nikto ďalší z celej škály ústavných činiteľov a inštitúcií etický kódex nepotrebuje. Podpredsedníčka súdnej rady Mária Bujňáková hovorí, že etika sa nedá vyžadovať pod hrozbou sankcie. Rudolf Čirč považuje za dobré, aby etické pravidlá sudcov boli zachytené písomne a aby boli rozvedené podrobnejšie oproti súčasnému stavu.

Stručný zoznam etických pravidiel sudcov platí od roku 2001. Výpočet etických pravidiel podľa Čirča ale nemôže byť uzavretý, lebo sa nedá vylúčiť, že život prinesie stále nové pravidlá - sudcovia sa môžu ocitnúť v rôznych situáciách. „Etické pravidlá, aspoň tie základné, by mohli byť vyvesené na každom súde, aby si to mohli občania čítať v prestávkach, ako si čítajú pravidlá správania sa v pojednávacej miestnosti,“ dodal.

Upozornil, že etika je skupinou pravidiel, ktoré si určitá profesijná skupina stanoví a dodržiava dobrovoľne. Keď sú však etické pravidlá postihované zákonom, tak sa stávajú právnymi pravidlami, o etike už nemožno hovoriť. Pripustil, že niektoré pravidlá správania sa sudcov sú také dôležité, že ich môže zákonodarná moc prevziať a povýšiť do podoby právnych pravidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu