Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Počasie prinesie tento týždeň zmenu: Začne poriadnymi mrazmi, potom sa oteplí!

 Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nasledujúci týždeň nás čakajú mrazy a na cestách nepríjemný kašovitý sneh. Bude síce pod nulou, no veľa snehu si neužijeme. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, teploty v noci môžu miestami klesnúť až na -16 stupňov Celzia. Koncom týždňa môžeme očakávať prílev teplejšieho a vlhkého vzduchu.

Cestári v Žilinskom kraji upozorňujú na zasnežené cesty najmä na Orave, Čertovici a Šturci. Všetky cesty v kraji sú zjazdné, horský priechod Čertovica je pre nákladné vozidlá nad 10 metrov prejazdný iba so snehovými reťazami. Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest na rýchlostnej ceste R3 medzi Sedliackou Dubovou a Širokou treba rátať s kašovitým snehom do jedného centimetra, na cestách nižších kategórií v okolí Námestova s vrstvou kašovitého, prípadne utlačeného snehu až do piatich centimetrov. Kašovitý sneh do jedného centimetra hlásia cestári aj na ceste prvej triedy I/70 medzi Kraľovanmi a Dolným Kubínom.

Všetky horské priechody v kraji sú prejazdné, s kašovitým až utlačeným snehom však treba rátať na Hutách, Čertovici a Šturci. Na Šturci dlhodobo hrozí aj nebezpečenstvo padania skál na vozovku. Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Pondelok - Od západu bude zasahovať do strednej Európy plytká brázda nízkeho tlaku
vzduchu. V noci bude polojasno až oblačno. Ojedinele slabé sneženie. Najnižšia nočná teplota -6 až -11, na severe miestami -11 až -16 stupňov Celzia. Slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h). Cez deň bude polojasno až oblačno, na západe postupne až zamračené a tu na viacerých miestach slabé sneženie, inde len ojedinele. Najvyššia denná teplota -5 až 0 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -8 stupňov Celzia.
Fúkať bude slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h). Predpokladané množstvo zrážok/nového snehu: V noci do 1mm/0 až 2cm snehu. Cez deň na západe do 2mm/4cm snehu, inde do 1 mm/0 až 2 cm snehu. Tendencia tlaku vzduchu: slabý pokles.

Utorok - Nad strednou Európou bude nevýrazné tlakové pole. Väčšinou oblačno až zamračené a ojedinele slabé občasné sneženie, najmä vo východnej polovici územia. Cez deň prechodne aj polojasno. Nočná teplota -4 až -9 stupňov Celzia. Denná teplota -4 až +1 stupňov Celzia. Slabý vietor.

Streda - Po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže nad západnou a južnou Európou
k nám bude od juhovýchodu prúdiť vlhký vzduch. Oblačno až zamračené a miestami slabé sneženie. Nočná teplota -4 až -9 stupňov Celzia. Denná teplota -4 až +1 stupňov Celzia.
Slabý, okrem východného Slovenska prevažne juhovýchodný vietor.

Štvrtok - Od juhozápadu bude zasahovať do západnej a strednej Európy brázda nízkeho
tlaku vzduchu a po jej prednej strane bude do našej oblasti prúdiť prílev vlhkého a teplejšieho vzduchu. Bude oblačno až zamračené a miestami slabé sneženie. Nočná teplota -2 až -7 stupne Celzia. Denná teplota -3 až +2 stupne Celzia.

Piatok - Prílev teplejšieho a vlhkého vzduchu od juhozápadu do strednej Európy bude
pokračovať. Oblačno až zamračené a miestami, slabé sneženie alebo aj dážď so snehom,
možnosť mrznúceho mrholenia. Nočná teplota 0 až -6 stupňov Celzia. Denná teplota -1 až +3 stupne Celzia.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu