Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na odľahlých miestach by mali pomáhať aj dobrovoľní hasiči

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pri záchrane životov a majetku na odľahlejších miestach Slovenska by mali výraznejšie pomôcť dobrovoľní hasiči. Vyplýva to z návrhu zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane Slovenskej republiky, ktorý dnes ústavnoprávny výbor parlamentu odporučil poslancom schváliť.

Minister vnútra Robert Kaliňák sa rozhodol výraznejšie zapojiť dobrovoľných hasičov do systému profesionálnych hasičov, aby ušetril peniaze, keďže dobudovanie hasičských staníc a prijímanie nových hasičov by bolo oveľa nákladnejšie. Dobrovoľní hasiči pomáhali síce aj doteraz, no po novom budú ich zbory, ktorých je na Slovensku asi 1 500, zapojené do ochrany konkrétnych území, kde treba byť do 20 minút a ktoré sú pre profesionálnych hasičov ťažšie dostupné. Podľa Kaliňáka sa ukázalo, že hasiči dokážu kvalitnou technikou veľmi rýchlo dostať zranených z áut.

"Práve čas medzi nehodou a odovzdaním zranených do rúk lekárom je to najpodstatnejšie," povedal. Existujú však miesta, kde trvá hasičom dojazd dlho. "Máme v rámci analýzy aj červené body, kde je dojazd profesionálnych hasičov viac ako 30 minút," uviedol Kaliňák, podľa ktorého to má vyriešiť výraznejšie zapojenie dobrovoľných hasičov.

"Týmto to máme šancu vyriešiť. Môže nastať situácia, že niekde budú dokonca na mieste skôr ako profesionálni hasiči, a to aj s príslušnou výbavou, aby dokázali pomôcť. Stále to však bude zásadne lacnejšie, ako keby sme robili doplnenie hasičského zboru o 2 500 hasičov," vysvetľoval Kaliňák.

Do systému profesionálnych hasičov by sa mohlo zapojiť približne 1 500 dobrovoľných hasičských zborov. "Teoreticky v rozpočte do päť miliónov eur ročne by stála celá operácia tak, aby sme mali k dispozícii približne 20-tisíc dobrovoľných hasičov, ktorí by boli schopní prísť na ľubovoľnú katastrofu," hovoril minister.

Model sa najviac podobá holandskému modelu, kde sa jednotlivé zložky navzájom zastupujú. "Ide o globálny systém, ktorý by mal Slovensko lepšie pripraviť na veľké ohrozenia ako sú povodne, lesné požiare, náhle katastrofy," vysvetlil Kaliňák.

Dobrovoľní hasiči sa budú môcť naďalej zapojiť do dobrovoľníckeho systému. "Budú mať ročne nejaký malý paušál, ktorý bude slúžiť na to, aby si udržiavali techniku, ktorú od ministerstva vnútra dostali alebo dostanú," vysvetľoval ďalej Kaliňák. Prihlásiť sa bude dať do jednej z troch kategórií, podľa druhu výjazdov.

"Podľa toho budú mať ročný príspevok a určitou platbou im budeme môcť zmierniť riziko pri zásahu a tiež prispieť na pohonné hmoty," dodal. Všetky tieto náklady sú podľa Kaliňáka oveľa nižšie, ako keby musel prispôsobiť celý systém profesionálnych hasičov. Istý nábor profesionálov však pripúšťa. "Rátame s miernym navýšením, približne 360 hasičov, ktorých naozaj potrebujeme na miesta, kde sme veľmi ďaleko, a kde život môže byť ohrozený," podotkol.

V Hasičskom a záchrannom zbore je dnes okolo 4 400 hasičov, z toho zasahuje 3 200. Dobrovoľná požiarna ochrana SR má asi 100-tisíc členov vrátane dorastu a dôchodcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu