Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Školskí odborári budú žiadať zvýšenie platov o sedem percent

Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek
Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Školskí odborári budú pre budúci rok žiadať zvýšenie platov zamestnancov v školstve o sedem percent. Potvrdil to predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek.

 "Áno, budeme žiadať sedem percent. Tento návrh je v rámci celej štátnej a verejnej správy, ktorý vyšiel v rámci kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa v návrhu pre rok 2016," priblížil Ondek. Ten predpokladá, že rokovania s ministerstvom o konkrétnych návrhoch sa začnú už v júni.

Školskí odborári tvrdia, že by bolo dobré minimálne udržať trend z posledných rokov, kedy sa platy u pedagógov zvyšovali o päť percent. Podľa Ondeka by sa však zvyšovanie platov malo rozšíriť na všetkých zamestnancov v školstve. "To znamená aj na nepedagogických a pedagogických a tak isto aj na vysoké školy," dodal predseda OZPŠaV.

Učitelia dlhodobo poukazujú na nízke platy v školstve. Ani opakované zvyšovanie platov podľa Slovenskej komory učiteľov (SKU) nevyriešilo nízku atraktivitu učiteľského povolania. Problémom sú podľa školských odborárov aj platy nepedagogických zamestnancov, ktoré sa pohybujú na hranici chudoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu