Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Článok o lesbičkách s dieťaťom je v poriadku, tvrdí stredisko pre ľudské práva

(Zdroj: ikeafamilylivemagazine.com)

BRATISLAVA - Článok o homosexuálnom páre s dieťaťom, ktorý 14. januára kritizovala Aliancia za rodinu, nepodkopáva význam tradičnej rodiny v spoločnosti a žiadnym spôsobom nie je v konflikte so zákonom o rodine. Pre TASR to dnes uviedla Katarína Szabová zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSPĽP).

"Slovenské národné stredisko pre ľudské práva víta a podporuje snahy spoločnosti IKEA poukazovať na rozmanitosť spoločnosti a nevidí dôvod na stiahnutie daného článku, respektíve celého magazínu z obehu," dodala. V januári 2014 vyšiel časopis Ikea Family live, v ktorom bolo ako príklad zariadenia jednoizbového bytu uvedené ubytovanie homosexuálneho páru s dieťaťom. 

Na tento článok reagovala občianska iniciatíva Aliancia za rodinu kritikou danej spoločnosti kvôli "podkopávaniu tradičnej rodiny". "Slovenské národné stredisko pre ľudské práva cíti potrebu, ako národná inštitúcia pre rovné zaobchádzanie, vyjadriť sa k danej problematike a zdôrazniť tým význam tolerancie a nediskriminácie v demokratickej spoločnosti," uviedla Szabová.

"V prvom rade je potrebné podotknúť, že v danom článku sa nepropaguje homosexuálne spolužitie dvoch partnerov a taktiež sa nepíše o inštitucionalizovanej rodine založenej manželstvom. V článku ide konkrétne o spôsob zariadenia bytu obývaného dvomi dospelými osobami a dieťaťom, ktoré vychovávajú," konštatovala.

"Spolužitie dospelých osôb rovnakého pohlavia je v našej spoločnosti bežné a teda by sme sa nemali tváriť, že takéto partnerstvá neexistujú. Naša spoločnosť v duchu demokratických princípov rešpektuje slobodu a rovnosť všetkých ľudí v dôstojnosti i v právach, a preto nikoho nie je možné diskriminovať z dôvodu sexuálnej orientácie," zdôraznila.

V spoločnosti je podľa nej viacero foriem rodiny, čo vyplýva aj z čl. 2 zákona o rodine, v ktorom sa uvádza, že spoločnosť všetky formy rodiny všestranne chráni. "Rodina nemusí byť nevyhnutne založená manželstvom, hoci v našej spoločnosti je tradičné vnímanie rodiny spojené práve s manželstvom muža a ženy," uviedla Szabová.

Každý jednotlivec má podľa nej právo slobodne si vybrať partnera, s ktorým chce žiť. V zmysle zákona o rodine majú obaja rodičia rodičovské práva a povinnosti. Obmedziť alebo vylúčiť výkon týchto práv môže len súd. Súd pri rozhodovaní o výkone rodičovských práv a povinností rešpektuje právo maloletého dieťaťa na zachovanie jeho vzťahu k obidvom rodičom a vždy prihliadne na záujem maloletého dieťaťa.

Zohľadňuje jeho citové väzby, vývinové potreby, stabilitu budúceho výchovného prostredia, ako aj schopnosti rodiča dohodnúť sa na výchove a starostlivosti o dieťa s druhým rodičom. "Pri výchove dieťaťa v homosexuálnom páre nevyhnutne nedochádza k ochudobneniu dieťaťa o lásku a starostlivosť druhého biologického rodiča, ak taký existuje," uzavrela Szabová.  

Platforma Aliancia za rodinu, ktorá je zameraná na ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy a rodiny založenej manželstvom ako najlepšieho priestoru pre výchovu detí, 14. januára upozornila slovenskú verejnosť na "ďalší prípad podkopávania tradičnej rodiny".

"Úprimne si vážime neodňateľnú dôstojnosť každej osoby bez ohľadu na jej rasu, vierovyznanie, sexuálnu orientáciu či iný aspekt jej osobnosti, ale dôrazne sa ohradzujeme proti tomu, aby sa páry osôb rovnakého pohlavia vo verejnom priestore propagovali a označovali ako rodina," zdôraznila aliancia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu