Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lesbičky v magazíne IKEA vyvolali veľké haló: Zástancovia tradičnej rodiny žiadajú stiahnutie aj na Slovensku!

Príbeh Clary a Kirsty pobúril. Zobraziť galériu (3)
Príbeh Clary a Kirsty pobúril. (Zdroj: ikeafamilylivemagazine.com)

BRATISLAVA - Platforma Aliancia za rodinu, ktorá je zameraná na ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy a rodiny založenej manželstvom ako najlepšieho priestoru pre výchovu detí, upozornila na "ďalší prípad podkopávania tradičnej rodiny". Naráža tým na článok o spolužití lesbičiek vychovávajúcich dieťa v spoločnom priestore uverejnenom v magazíne IKEA Family. Jeho obsah predstaviteľov organizácie natoľko rozhorčil, že žiadajú jeho stiahnutie a ospravedlnenie.

Stylistka magazínu sa v článku pokúsila pomôcť dvojici Britiek Clare a Kirsty, ktoré v stiesnenom priestore vychávajú malého Isaaca tak, aby bol ich príbytok útulnejší, svetlejší a boli v ňom vhodnejšie podmienky pre dieťa. Jeho názov znie: Podkrovie ako stvorené pre rodinu.

Lesbičky v magazíne IKEA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ikeafamilylivemagazine.com)

Spomínaná aliancia však má s príspevkom zásadný problém a "nesúhlasí s tým, aby sa takéto formy spolužitia verejne propagovali a mätúco nazývali rodinou, ako to robí v spomenutom zákazníckom magazíne obchodná sieť IKEA. Spoločnosť si takto ničí svoje dlhoročne budované pro-family smerovanie, ktoré naše rodiny veľmi oceňovali".

"Sme presvedčení, že mama a ocko navždy je to najlepšie pre deti,“ hovorí jeden z aktivistov Aliancie Anton Chromík a dodáva: „Mali by sme ako spoločnosť, ale aj jednotlivci či firmy, vždy robiť všetko pre to, aby deti vyrastali v úplných rodinách s mamou a otcom ako vzormi. Úprimne si vážime neodňateľnú dôstojnosť každej osoby bez ohľadu na jej rasu, vierovyznanie, sexuálnu orientáciu či iný aspekt jej osobnosti, ale dôrazne sa ohradzujeme voči tomu, aby sa páry osôb rovnakého pohlavia vo verejnom priestore propagovali a označovali ako rodina.“

Aliancia preto žiada spoločnosť o stiahnutie magazínu a verejné ospravedlnenie. V e-maile pre alianciu však zástupcovia IKEA mali uviesť, že tento článok zverejnili vo viac ako 25 krajinách a dúfajú v to, že pri postupnom zviditelňovaní ich hodnôt dlhodobo prispejú k pozitívnym zmenám a môžu byť nápomocní v tých krajinách, kde naďalej pokračujú v činnosti.

Šéfredaktorka časopisu Lotta Brandtová sa pre Trend vyjadrila, že vyhľadávajú rozmanité domácnosti a ľudí, ktorí skutočne odzrkadľujú okolitý svet. "Navštevujeme rôzne domovy z rôznych kútov sveta. Veríme v rôznorodosť a uvedomujeme si, akí sme všetci rozdielni,“ dodala.

Lesbičky v magazíne IKEA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ikeafamilylivemagazine.com)

Článok zverejnený 9. januára sa však stále na internete nachádza a zástupcovia Aliancie za rodinu sa včera vyjadrili, že ak zodpovední nepristúpia na ich požiadavku, tak "budeme informovať naše rodiny, aby si našli vhodné formy protestu, ako je vrátenie klubových IKEA kariet a zváženie nákupov v tejto spoločnosti". Upozornenie na "podkopávanie tradičnej rodiny" zverejnila na svojej stránke aj Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Podľa denníka Sme však výrobca nábytku ospravedlnenie nezvažuje a zatiaľ pre článok v magazíne členstvo v ich zákazníckom klube zrušili dvaja ľudia.

KDH chce meniť ústavu, Inakosť protestuje

Žiadosť aliancie prichádza v rovnakom čase, ako snaha KDH doplniť do Ústavy SR dve nové vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru." Novelu predkladá na marcovú schôdzu parlamentu.

Riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko sa na margo tohto návrhu vyjadril, že to môže súvisieť s blížiacimi sa voľbami prezidenta a voľbami do europarlamentu.

„Zvyšovanie ochrany a podpory rodiny je chvályhodným a legitímnym politickým cieľom. Je nám však ľúto, že na miesto navrhovania konkrétnych praktických opatrení na podporu rodín s deťmi sa to v ponímaní KDH zúžilo na jediný návrh, a to ústavný zákaz manželstiev párov rovnakého pohlavia. Ako trvalé vylúčenie jednej skupiny obyvateľstva z možnosti uzatvárať manželstvo posilní manželstvo medzi mužom a ženou pritom zostáva záhadou“, konštatuje riaditeľ.

Podľa neho je obviňovanie malej menšiny za krízu tzv. tradičnej rodiny nelogické a slúži iba na odvedenie pozornosti od jej skutočných príčin. "Dnes, keď sa mimo manželstva u nás rodí asi jedna tretina detí, je skôr potrebné reagovať na sociálnu a ekonomickú situáciu, s ktorou sú konfrontované všetky formy rodiny," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu