Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Košický útulok zvierat praská vo švíkoch, psov už neprijímajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Natlačené psy v malých klietkach. Zúrivé šteniatka a zákaz prijímania nových psov! Stav v košickom útulku zvierat je alarmujúci.

Takto preplnený útulok zvierat si ešte nepamätajú! V kotercoch a klietkach sa tlačí skoro 200 psov, z toho 53 šteniat. Pomôcť by im mohli adopcie alebo dočasná opatera zvierat.

„Takýto stav sme ešte nemali. Vždy máme veľa psov, ale teraz je to už vážne. Počet psov sa každoročne dvíha. Keď sme pred 5 rokmi mali v útulku okolo 90 psov, teraz je ich o 100 percent viac,“ hovorí šéfka košického útulku Romana Šerfelová. „Psíkovia musia byť umiestnení aj v malých klietkach, lebo už ich nemáme kde dať. Napríklad v klietke 4 x 5 metrov máme 17 psov. Je to záťaž aj pre našich dobrovoľníkov. Psov musíme denne 3-krát venčiť. Psov už máme umiestnených všade. V prepravkách, v malých priestoroch, najmä šteňatá to zle znášajú. Začínajú byť agresívne a útočia na seba,“ hovorí R. Šerfelová.

Podľa jej slov sa im najviac psov v poslednom období dostalo po koncoročných sviatkoch. Vystrašili ich delobuchy a ohňostroje a tak ušli. „Práve postrácaných psov je najviac. Ostatné k nám pribudli z rôznych príčin. Nemyslím si, že by to boli najmä psy kúpené ako vianočný darček.“

Ak chcete útulku pomôcť, môžete tak urobiť nielen tým, že si psa adoptujete, ale že si ho vezmete aspoň do dočasnej opatery. „I dočasné opatrovníctvo by nám veľmi pomohlo. Opatrovateľ by od nás dostal krmivo a zabezpečili by sme i veterinárnu starostlivosť. Čiže nič by za to neplatil. Pes by bol u opatrovníka do doby, kým by sme mu nenašli nový domov,“ vyzýva Romana Šerfelová. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu