Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Lyžiari, pozor na lavíny: V Tatrách trvá 1. stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

BRATISLAVA - Vo Vysokých a Nízkych Tatrách dnes ráno prevládalo inverzné počasie. Vo vyšších nadmorských výškach bolo jasno až polojasno s dobrou dohľadnosťou, nižšie na podhorí prevažne hmlisto s nízkou oblačnosťou. V Západných Tatrách a v Malej a Veľkej Fatre bolo prevažne hmlisto, prípadne nízka oblačnosť, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teplota vzduchu sa pohybovala od -7°C (Lomnický štít) do +2°C na podhorí.

Fúkal slabý až mierny vietor prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 30 km/h, na hrebeňových partiách miestami nárazový vietor s rýchlosťou do 65 km/h. Za posledných 24 hodín pripadol v najvyšších polohách iba miestami poprašok nového snehu. Vplyvom vetra je snehová pokrývka veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Hrebeňové partie sú vyfúkané na trávnatý alebo skalnatý podklad, pričom sneh je uložený do žľabov a múld. 

Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, priemerne sa pohybuje od nesúvislej snehovej pokrývky do 65 cm. Snehová pokrývka je na väčšine svahov z rána nosná a zmrznutá, prípadne sa na nej vyskytuje ľadová kôra. Hlavne na južných svahoch sa vytvárajú zmrznuté až ľadové plochy. Pri oteplení v priebehu dňa sneh vlhne a firnovatie.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných a Nízkych Tatier a na ojedinelých, prevažne južných svahoch Malej Fatry naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilizovaná. Uvoľnenie lavín je možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách, najmä vo veľmi strmom a exponovanom teréne. Pri poludňajšom oteplení sa môžu uvoľniť menšie spontánne snehové splazy. Vo vysokohorskom teréne Veľkej Fatry pre malú a nesúvislú snehovú pokrývku lavínové nebezpečenstvo nehrozí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu