Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V triede môže byť viac žiakov ako doposiaľ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V triedach druhého stupňa základných škôl, ale aj na stredných školách môže byť viac žiakov ako doposiaľ. Zmenu prináša novela školského zákona z dielne ministerstva školstva, ktorá nadobudla účinnosť 1. 1. 2014. Novela mala priniesť plnšie triedy vo všetkých ročníkoch, po protestoch verejnosti však rezort svoj návrh zmiernil.

Rezort pôvodne navrhoval, aby v triedach prvého stupňa mohlo byť maximálne 28 žiakov. Napokon počty žiakov v triedach prvého až štvrtého ročníka nezmenil, strop pre prvý ročník je naďalej 22 žiakov, pre druhý až štvrtý ročník základných škôl 25. Zvyšujú sa maximálne počty žiakov na druhom stupni, a to z 28 na 29 a v strednej škole z 30 na 31.

V triede, v ktorej sú žiaci dvoch ročníkov prvého stupňa základnej školy, môže byť maximálne 24 žiakov. Okrem limitov stanovených v školskom zákone má riaditeľ podľa novely zákona o odbornom vzdelávaní možnosť od vlaňajšieho septembra v určených prípadoch zvýšiť počet žiakov o ďalších troch.

Novela školského zákona zavádza tiež novinku, ktorou sú minimálne počty žiakov v triedach. Toto opatrenie však nadobúda účinnosť až 1. septembra 2015. Prvákov tak bude musieť byť v triede aspoň 11, druhákov, tretiakov a štvrtákov 13 a na druhom stupni bude musieť byť 15 žiakov. Na stredných školách bude musieť byť v triede aspoň 17 študentov.

Zriaďovateľ základnej školy môže v osobitných dôvodoch určiť aj nižší počet žiakov v triede, ako stanovuje zákon. Urobiť tak môže v prípade, keď je znížená dostupnosť žiakov do školy. "Za zníženú dostupnosť žiakov do školy sa považuje dĺžka dopravnej cesty vlakom alebo autobusom z miesta trvalého pobytu žiaka dlhšia ako šesť kilometrov," píše sa v zákone. Ďalšou podmienkou je vzdelávanie žiakov v jazyku národnostnej menšiny, ak v okruhu šiestich kilometrov od miesta trvalého pobytu žiaka nie je žiadna iná základná škola s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny.

V rámci novely sa ruší aj možnosť nechať si uznať certifikát namiesto maturity z cudzieho jazyka. Certifikáty, ale aj štátnica z jazykovej školy namiesto maturity sa rušia od marca 2014.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu