Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vojaci smútia za kolegami: Patrili k elite!

Samovražedný útok Talibanu: Pri bombovom výbuchu v Kábule zahynuli dvaja Slováci!
Samovražedný útok Talibanu: Pri bombovom výbuchu v Kábule zahynuli dvaja Slováci! (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Členovia Zväzu vojakov SR s veľkou ľútosťou prijali správu o úmrtí dvoch príslušníkov 5. špeciálneho pluku, ktorí pôsobili v medzinárodnej misii v Afganistane.

"Vyslovujeme hlbokú sústrasť rodinám a blízkym zosnulých vojakov. Povolanie profesionálneho vojaka je veľmi náročné, pri plnení zákonných požiadaviek zabezpečenia obrany a medzinárodných záväzkov štátu je vojak v ohrození života. Je smutné, že pri plnení týchto záväzkov prišli o život dobre vycvičení a pre boj pripravení príslušníci OS SR," napísal v stanovisku prezident Zväzu vojakov SR Tomáš Švec.

Pri bombovom útoku na konvoj v Afganistane prišli v piatok 27. decembra o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR a jeden americký vojak. Vojaci pôsobili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. O tejto tragickej udalosti v piatok informovali aj pozostalých. Ostatní príslušníci slovenského kontingentu v Afganistane sú v poriadku. Slovenská strana prevezie telá zosnulých vojakov domov na Slovensko. Tragická udalosť sa stala mimo vojenskej základne spojeneckých síl pri Kábule pri bežnom konvoji vojenských vozidiel. Podľa doteraz známych informácií explodovalo civilné vozidlo vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj. Útok si okrem obetí na životoch vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými sú miestni Afganci. 

K incidentu sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska prihlásilo militantné hnutie Taliban, bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule a prítomnosti zahraničných vojsk v Afganistane. "Mučenícky samovražedný útok sa odohral v 9. okrsku Kábulu a terčom boli invazívne sily," cituje agentúra AFP hovorcu Talibanu Zabíhulláha Mudžáhida. V jeho stanovisku sa pritom hovorí až o dvanástich obetiach, ktorými sú údajne "dvanásti Američania". Militanti však bilancie podobných útokov často preháňajú. Podobný útok sa v Kábule odohral naposledy v máji, keď sa terčom útoku Talibanu stal takisto konvoj NATO prechádzajúci Kábulom. Povstalci vtedy zabili 15 ľudí vrátane dvoch amerických vojakov. 

Dvojica slovenských vojakov, ktorí zahynuli v Afganistane, patrila k elitnému 5. pluku špeciálnych síl v Žiline. Pre mnohých príslušníkov ozbrojených síl je služba v tejto jednotke splnením sna a vrcholom vojenskej kariéry. Pluk tzv. paraganov alebo Červené barety sa riadi mottom Crescid in adversis virtus - V ťažkostiach statočnosť rastie. Výber do tohto pluku je extrémne náročný. Môžu sa prihlásiť len ostrieľaní vojaci, ktorí už majú v armáde niečo odkrútené. Neraz už v prvý deň výberu takmer polovica záujemcov odstúpi a zazvoní si na zvon uprostred kasární.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu