Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Už sú doma: So zabitými vojakmi sa v Bratislave rozlúčili príbuzní a kolegovia

Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny. Zobraziť galériu (7)
Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pozostatky dvoch slovenských vojakov, ktorí zahynuli v piatok (27. 12.) pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule, priviezli dnes krátko po 16.20 h na Slovensko. Premiér Robert Fico a minister obrany Martin Glváč boli pre telá vojakov vládnym špeciálom na americkej základni v nemeckom Ramsteine. Ešte pred odletom sa tam uskutočnil pietny obrad.

So slovenskými vojakmi Edmundom M. (34) a Patrikom F. (39), ktorí v piatok zahynuli pri bombovom útoku v afganskom Kábule, sa dnes rozlúčili i na bratislavskom letisku. Telá dvoch slovenských vojakov na Slovensko priviezol vládny špeciál z nemeckého Ramsteinu, kde sa konala prvá časť rozlúčkového ceremoniálu. Na bratislavskom letisku ich čakali príbuzní a spolubojovníci z elitnej jednotky - 5. pluku špeciálnych síl v Žiline. Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril aj minister obrany Martin Glváč.

Podľa ministra Glváča príprava prevozu tiel vojakov bola náročná, sprevádzali ju administratívne, technické či poveternostné podmienky. "Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť a spolupatričnosť príbuzným našich vojakov, ktorí padli v Afganistane rukou teroristov," pridal sa k vyjadreniam sústrasti rodinám náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek. Ako ďalej dodal, mená oboch padlých vojakov z pamäti ozbrojených síl nevymiznú. "Bolo to ťažké, ale sme radi, že ich tu máme a pripravíme im dôstojný pohreb," dodal Varga. 

 Náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek opätovne vyslovil úprimnú sústrasť a spolupatričnosť pozostalým. "Chcem ich ubezpečiť, že všetci sme s nimi, myslíme na nich a tieto dve mená z pamäti ozbrojených síl nevymiznú," povedal po prílete. Podľa jedného z vojakov 5. pluku špeciálneho určenia je ťažké opísať nálady medzi vojakmi. "Myslím, že môžem hovoriť za celý pluk, je to veľmi ťažké vzhľadom na to, že sa takáto vec stala v pluku prvýkrát," uviedol. Podľa jeho slov každý vojak, ktorý ide do misie, vie, do čoho ide. "Ide tam už s tým vedomím, že áno, môže sa niečo takéto stať," doplnil.

Dvaja slovenskí vojaci Edmund M. a Patrik F. zahynuli v piatok (27. 12.) pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule. Jeden z nich zomrel na mieste incidentu a druhý počas prevozu do nemocnice. V konvoji sa nachádzal aj ďalší slovenský vojak, tomu sa však nič nestalo. Vyšetrovanie útoku prebieha pod záštitou USA. Zapoja sa doň aj Slováci.

Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských vojakov, tí tam budú pôsobiť od 1. januára budúceho roka. Traja slovenskí vojaci zatiaľ zostávajú v Afganistane.

Slovákov a jedného amerického vojaka zabil výbuch civilného auta naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl. Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete. Ďalší slovenský vojak bol v druhom aute, ako povedal Glváč, je zdravý a v poriadku. Útok si okrem obetí na životoch vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými sú miestni Afganci. K incidentu sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska prihlásilo militantné hnutie Taliban, bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule a prítomnosti zahraničných vojsk v Afganistane. Podľa ministra Glváča išlo o bežnú rutinnú prácu, ako dodal, nálož niekto odpálil pravdepodobne na diaľku. Mohlo ísť o manuálny odpal, keďže autá konvoja boli vybavené rušičkami, priblížil veliteľ centra riadenia operácií Daniel Zmeko. Pod vedením USA prebieha vyšetrovanie.

Na prevoz padlých vojakov z Afganistanu sa Ministerstvo obrany pripravovalo už od soboty. V hre boli tri alternatívy, buď sa po nich poletí do Nemecka, Afganistanu, alebo ich privezú Američania.

Od vzniku armády SR ide o 58. a 59. vojaka, ktorí prišli o život počas výkonu svojej práce. Glváč zdôraznil, že i napriek stratám na ľudských životoch musíme v zahraničných misiách zotrvať, keďže sme stabilným partnerom Severoatlantickej aliancie. Teroristom podľa neho nemôžeme ustúpiť. "Je absolútne neprípustné, aby sme ustúpili z našich postojov, ktoré sme deklarovali, a určite, čo sa týka Afganistanu, dodržíme náš mandát, ktorý bol schválený NR SR, a deklarujeme našim partnerom, že do konca roku 2014 ostaneme v Afganistane ako stabilný článok v NATO," vyhlásil minister. Možné je aj to, že v Afganistane ostane časť našich vojakov aj po roku 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu