Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Identita mŕtvych vojakov: Edmund (†34) a Patrik (†39) zahynuli pri útoku Talibanu

Edmund Makovník a Patrik Fraštia Zobraziť galériu (6)
Edmund Makovník a Patrik Fraštia (Zdroj: mil.sk)

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci, ktorí zahynuli pri piatkovom (27. 12.) bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule, sa nachádzali v prvom vozidle, ktoré bolo pancierované. V druhom aute konvoja tiež sedel slovenský vojak, tomu sa však nič nestalo.

Minister obrany SR Martin Glváč dnes na brífingu potvrdil, že jeden zo slovenských vojakov zahynul na mieste incidentu a druhý počas prevozu do nemocnice. Vyšetrovanie útoku prebieha pod záštitou USA. Zapoja sa doň aj Slováci.

Podľa medializovaných informácií pochádzal Patrik Fraštia z Kysuckého Nového Mesta, a bol považovaný za všestranného a šikovného človeka. Edmund Makovník pochádzal z Košíc a doma ho čakala manželka, s ktorou plánoval po návrate z Afganistanu mať deti.

Edmund Makovník a Patrik
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: mil.sk)

"Išlo o bežnú rutinnú prácu, ktorú uskutočňujú niekoľkokrát za deň pod vedením líderskej krajiny, v tomto prípade USA. Išlo o teroristický útok, keď civilné auto naložené trhavinami bolo odpálené pravdepodobne na diaľku," uviedol dnes šéf rezortu obrany s tým, že útok sa stal v husto osídlenej časti mesta, kadiaľ prechádzajú vojenské konvoje pravidelne.

Pozostatky oboch vojakov by mali v najbližšom čase previezť na Slovensko. V súčasnosti sa stále nachádzajú v Afganistane na základni Bagram. Po telá oboch vojakov by mali odletieť minister obrany spolu s premiérom Robertom Ficom. Ministerstvo však pracuje na viacerých variantoch prepravy pozostatkov.

Glváč opätovne vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym vojakov. Ku kondolencii sa okrem prezidenta SR Ivana Gašparoviča, premiéra a šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka dnes pridal aj predseda parlamentu Pavol Paška. "Je mi nesmierne ľúto mladých mužov a najmä ich rodín, pre ktoré je ich strata nenahraditeľná. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým, súcitím s matkami a spomínam s vďačnosťou na všetky obete, ktoré sa svojou statočnosťou a odvahou dokázali postaviť terorizmu," uviedol Paška.

Edmund Makovník a Patrik
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: mil.sk)

Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských vojakov, tí tam budú pôsobiť od 1. januára budúceho roka. Traja slovenskí vojaci zatiaľ zostávajú v Afganistane. "V prípade, že by niektorí z nich prejavil záujem ukončiť misiu, či už zo zdravotných, alebo psychických dôvodov, bude mu vyhovené. Zároveň títo vojaci budú pod dohľadom psychológov, ktorých tam vyšleme," informoval náčelník riadenia operácií Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko. Traja vojaci zároveň osobne pripravujú transport ostatkov kolegov na Slovensko.

Vojakom padlým v Afganistane zriadil špeciálny pluk kondolenčné miesto

V 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline dnes zriadili kondolenčné miesto na počesť dvoch príslušníkov pluku, ktorí zahynuli pri piatkovom (27. 12.) bombovom útoku na vojenský konvoj v Afganistane.

Na kondolenčnom mieste sú podľa veliteľa žilinského špeciálneho pluku Ľubomíra Šeba podobizne 34-ročného Edmunda a 39-ročného Patrika. „Sústrasť môžu vyjadriť blízki ľudia z útvaru, rodinní príslušníci alebo ich známi. Miesto je verejne prístupné. Pokiaľ príde návšteva na vchod, služba ich odprevadí priamo k miestu a potom bránou z kasární. Je nám veľmi ľúto, že chalani zomreli a aj touto cestou chcem rodinám odkázať, že ja aj celý zbor drží s nimi,“ povedal Šebo.

Edmund Makovník a Patrik
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: mil.sk)

Pripomenul, že v minulosti stálo pri príslušníkoch 5. pluku špeciálneho určenia šťastie. „Pred dvoma rokmi sme mali výbuch pod autom, potom sme mali ťažkú nehodu v Afganistane. Sme na to pripravení. Verím, že to tak bude. Lebo skúška útvaru v tejto oblasti ešte nebola. Zatiaľ boli rôzne skúšky. Fyzické, odborné, profesijné. Ale tieto psychické ešte neboli. To znamená, že teraz to bude najťažšia skúška,“ skonštatoval veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia.

Obaja špecialisti odišli podľa Šeba do Afganistanu 16. novembra a mali tam byť do júna 2014. „Zostava našich piatich ľudí bola prípravnou skupinou, ktorá príjme hlavnú zostavu, ktorá tam ide teraz v januári. Takže pripravovali pôdu. Či už logistickú stránku, spojenie, autá a ďalšie záležitosti, aby tam hlavná jednotka mohla pôsobiť,“ dodal Šebo.

Edmund Makovník a Patrik
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: mil.sk)

Strata spolubojovníkov zasiahla všetkých príslušníkov špeciálneho pluku. „Človek nie je z kameňa, takže to s ním nejakým spôsobom zamáva. Predsa, aj my sme ľudia a vždy budeme. Zamávalo to aj so mnou, aj s našimi kolegami, ktorí majú ísť do Afganistanu. V každom prípade to berieme ako našu službu vlasti a ani tento incident nás neodradí od toho, aby sme svoju robotu vykonali tak dobre, ako vieme,“ uzatvoril jeden zo spolubojovníkov padlých vojakov, ktorý v najbližších dňoch odíde do Afganistanu.

Zväz vojakov SR s ľútosťou prijal správu o úmrtí slovenských vojakov v Kábule

Členovia Zväzu vojakov SR s veľkou ľútosťou prijali správu o úmrtí dvoch slovenských vojakov v Afganistane. Zároveň vyslovili hlbokú sústrasť ich rodinám a blízkym. "Povolanie profesionálneho vojaka je veľmi náročné. Pri plnení zákonných požiadaviek zabezpečenia obrany a medzinárodných záväzkov štátu je v ohrození života. Je smutné, že pri plnení týchto záväzkov o život prišli dobre vycvičení a pre boj pripravení príslušníci Ozbrojených síl SR," uviedol prezident zväzu Tomáš Švec.

Vojaci 34-ročný Edmund a 39-ročný Patrik zahynuli v piatok (27. 12.) pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule. Jeden zomrel na mieste incidentu a druhý počas prevozu do nemocnice. V konvoji sa nachádzal aj ich ďalší kolega, ten je v poriadku. Vyšetrovanie útoku prebieha pod záštitou USA. Zapoja sa doň aj Slováci.

Obaja špecialisti boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských spolubojovníkov. Tí tam budú pôsobiť od 1. januára budúceho roka.

Momentálne sa pripravuje prevoz ich tiel do vlasti. Priviezť by ich mala delegácia na čele s premiérom Robertom Ficom a ministrom obrany Martin Glváčom vládnym špeciálom. V 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, kde pôsobili, zriadili dnes na ich počesť kondolenčné miesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu