Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alkohol núti Slovákov chodiť pešo: Ročne nás pripraví o tisíce vodičákov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Alkohol za volantom pripraví ročne o vodičský preukaz tisícky šoférov.

"Za jeden rok príde súdnymi rozsudkami pre zistený alkohol nad jedno promile o vodičský preukaz asi 5,5 tisíca vodičov," hovorí policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Ako dodáva, k tomuto číslu treba doplniť údaje aj o vodičoch, ktorým namerali do jedného promile alkoholu, toto číslo sa pohybuje okolo tritisíc ročne. "Takýto nezodpovední vodiči taktiež prichádzajú o vodičský preukaz na obdobie od jedného do piatich rokov rozhodnutím správneho orgánu polície spolu s mastnou pokutou, ktorá sa pohybuje od 300 do 1 300 eur," dodáva Ábel.

Jazda za volantom s viac ako jedným promile je trestným činom od novembra 2011. Už dva roky tak hrozí v takomto prípad jednoročné väzenie. Súdy poslali za mreže od januára do septembra tohto roka 130 ľudí, ktorým namerali nad jedno promile alkoholu. Celkovo odsúdili za tento trestný čin za prvých deväť mesiacov 4 231 osôb, informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Policajti napríklad tento rok v novembri odhalili 423 vodičov, ktorým namerali alkohol nad jedno promile. V novembri 2012 to bolo až 584 šoférov, na prelome rokov 2011 a 2012 sa toto číslo pohybovalo približne medzi 400 a 500. „Žiaľ, pokles počtu vodičov, u ktorých je zistené požitie alkoholu nad jedno promile, nie je taký, ako by sme si predstavovali,“ skonštatoval Ábel.

Postupne je však takýchto prípadov podľa neho predsa len menej. „Alkohol za volantom je stále veľký problém,“ tvrdí a dodáva, že polícia preto prijala aj opatrenie, že každý zastavený vodič pri cestnej kontrole sa musí podrobiť dychovej skúške. „Cieľ je jediný - vyradiť takúto kategóriu nezodpovedných vodičov z cestnej premávky,“ dodáva Ábel s tým, že treba aj trpezlivosť. „Boj s týmto neduhom má význam,“ hovorí. Kým najväčším problémom pri dopravných nehodách bola ešte pred pár rokmi nedovolená rýchlosť, dnes je to podľa policajného viceprezidenta Ábela druhý a v niektorých krajoch až tretí faktor. Momentálne dominuje kategória nedodržiavania základných povinností vodiča, medzi ktorými je aj zákaz pitie alkoholu a ďalších látok pred a počas jazdy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu