Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Montované školy pre rómskych žiakov dokončia v ďalších troch obciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výstavu ďalších troch montovaných škôl pre rómskych žiakov v najbližších dňoch dokončia v obciach Stráne pod Tatrami, Krížova Ves a Kecerovce. Koncom októbra otvorili kontajnerovú základnú školu v Jarovniciach, v nových priestoroch sa vzdelávajú aj deti z Podhorian na východe Slovenska.

Rezort školstva chce v trende výstavby montovaných škôl pokračovať aj v tomto roku. "Preto bol vytvorený zoznam obcí pre výstavbu, a to na základe posúdenia viacerých kritérií, či už ide o prekročenie kapacity existujúcich škôl v obci, dvojzmenné vyučovanie, alebo nárast počtu obyvateľov a školopovinných detí v dvoch ostatných sčítaniach obyvateľov," povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Vďaka projektu výstavby modulových škôl sa podľa neho ministerstvu darí riešiť dlhodobý problém preplnených školských priestorov v obciach s vysokým zastúpením marginalizovaných rómskych komunít. V dôsledku výrazného demografického nárastu bola v niektorých školách zavedená dvojzmenná prevádzka, niekde dokonca uvažovali až trojzmennej.

Projekt modulových škôl spustilo vlani ministerstvo školstva v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, ministerstvom financií, okresnými úradmi a samosprávami.

"Na jeho realizáciu bol zo štátneho rozpočtu vyčlenený milión eur (200.000 eur na školu), pričom obce poskytli pozemok a projektovú dokumentáciu. Tiež zabezpečili infraštruktúru, ale aj výstavbu základov týchto budov v rámci aktivačných prác," dodal hovorca. Okrem toho každá škola dostala 20.000 eur na prvotné vybavenie - zakúpenie lavíc, stoličiek, tabúľ a pod.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu