Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šikana na Slovensku: V problémoch bola štvrtina chlapcov a pätina dievčat

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: indiatvnews.com)

BRATISLAVA - Osobnú skúsenosť so šikovaním priznala štvrtina chlapcov a pätina dievčat. Až 14 percent žiakov sa v škole necíti bezpečne. V Správe o stave a úrovni výchovy a vzdelávania za rok 2012/2013 to uviedla Štátna školská inšpekcia (ŠŠI).

So šikanovaním sa žiaci najviac stretávajú v triede, na chodbe či na toalete počas prestávky a mimo školy, podľa školákov však k nemu dochádza aj v triede počas vyučovania. "V negatívnych prejavoch prevládali podľa dievčat rôzne spôsoby ponižovania, na rozdiel od fyzických útokov, ktoré boli zreteľnejšie medzi chlapcami," píšu v správe školskí inšpektori.

Svedkom šikanovania niekoho iného bolo 43 percent žiakov. Účasť na ubližovaní spolužiakovi priznala vyše štvrtina opýtaných. Žiaci sa najčastejšie zveria s tým, že zažili agresívne správanie, alebo boli jeho svedkom, svojim rodičom, v menšej miere triednemu učiteľovi. Približne rovnaký počet detí by o tom povedal priateľom či spolužiakom.

Bezpečnosť školského prostredia kontrolovali inšpektori na 86 základných školách. Situáciu ŠŠI zisťovala pomocou dotazníkov, z rozhovorov a dokumentácie školy.

Žiakov sa inšpekcia pýtala aj na to, či sa s učiteľmi rozprávajú o agresívnom správaním či šikanovaní. Kladne odpovedalo vyše 20 percent opýtaných, 62 percent zvolilo možnosť Niekedy. Osem percent povedalo, že sa o tom s učiteľmi nebavia nikdy.

Školy organizovali ako prevenciu proti šikanovaniu rôzne besedy, rozhovory či prednášky s odborníkmi či výchovné koncerty. "Spomedzi iných činností žiaci ocenili duchovné obnovy," píšu inšpektori v správe. Neúčasť až 26 percent respondentov na akomkoľvek podujatí podľa inšpekcie značí, že niektoré školy zážitkovú formu k získavaniu informácií o šikanovaní nevyužívali dôsledne.

Podľa posledných výsledkov medzinárodnej štúdie PISA patria slovenskí žiaci k najmenej šťastným na svete. V rebríčku 65 krajín sa za Slovenskom v tomto ukazovateli umiestnilo len Česko a Južná Kórea. Kým v priemere je šťastných 80 percent žiakov z krajín OECD, na Slovensku je to 64,4 percenta.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) hovorí, že na pocit šťastia u detí má vplyv učiteľ, prostredie školy, ale aj rastúca agresivita či šikana. "Ale nielen šikana zo strany učiteľa, ale aj medzi deťmi. Dôležité je, aby sme tieto veci vedeli identifikovať a prijať isté opatrenia, aby sme učiteľom aj deťom pomohli, aby to bolo rodinné prostredie," povedal šéf rezortu minulý týždeň.

Učiteľov sa jeho výrok dotkol. Vyvoláva podľa nich dojem, akoby šikanovanie žiakov zo strany učiteľov bolo bežným javom, ktorý sa vyskytuje v slovenských školách. "Domnievame sa, že takýmito verejnými a ničím nepodloženými faktami umocnenými termínom 'šikana' sa neposúva spoločenský status učiteľov, deklarovaný mnohými vyjadreniami ministra školstva, ba opačne, tak závažné vyjadrenia degradujú obetavosť učiteľov a ich snahu konsolidovať a plátať výrazné diery nášho školského systému, za ktoré nemôžu niesť zodpovednosť," napísala vo svojom stanovisku Slovenská komora učiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu