Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chcete sa na Luciu ochrániť pred zlými silami? Toto používajú Rómovia na Gemeri

Rómske dievčata sa na Luciu prezliekajú za strigy
Rómske dievčata sa na Luciu prezliekajú za strigy (Zdroj: TASR)

MURÁNSKA DLHÁ LÚKA - Rómovia na Gemeri sa chodili na Luciu strašiť a večer si popri zábave zvykli rozprávať strašidelné príhody. V Muránskej Dlhej Lúke v okrese Revúca sa pracovníci Komunitného centra pokúšajú tieto zvyky oživiť. Ako povedala riaditeľka centra Janka Švecová, na stretnutí si vypočuli príbeh o stratenom dieťati, ktoré nakoniec našli pod posteľou.

Komunitné centrum v Muránske Dlhej Lúke funguje len 15 mesiacov. Za ten čas sa jeho pracovníkom podarilo rozbehnúť aktivity, ktoré pomáhajú miestnym Rómom každý deň. "Snažíme s vyplniť na jednej strane voľný čas deťom, ale nezabúdame ani na dospelých. Množstvo aktivít je nad rámec prác, ktoré sme povinní robiť. Takto sme napríklad zorganizovali aj posedenie s rozprávaním o zvykoch na Luciu," povedala Švecová.

V bývalej šatni pri futbalovom ihrisku, kde v súčasnosti Komunitné centrum pôsobí, najskôr napiekli vianočné koláče. "Taký základný zvyk, ktorý nám prezentovali na stretnutí, je potieranie kľučiek cesnakom. Cesnak vkladali aj do kľúčových dierok, aby ich to uchránilo obydlie od všetkých zlých síl. Ďalším zvykom, ktorý medzi nimi pretrval dodnes, je ten, že sa na Luciu poprezliekali za strigy a strašili každého, kto vyšiel von," dodala riaditeľka Komunitného centra. 

Okrem typickej zábavy s tancom si na Luciu Rómovia zvykli rozprávať strašidelné príbehy, ktoré sú s týmto dátumom spojené. Rozprávanie prežívajú veľmi emotívne, pretože sú o pravdivosti príbehov presvedčení. "Jeden pán nám vyrozprával, ako sa v jeho rodine zhruba pred dvadsiatimi rokmi stratilo niekoľkomesačné dieťa. Spalo na posteli a s manželkou vyšli len na krátky čas pred dom. Keď sa vrátili, nevedeli syna nikde nájsť. Hľadali ho aj so susedmi. Nakoniec nemluvňa našli pokojne spať zasunuté pod posteľou. Sú presvedčení, že tam musela byť Lucia," doplnila Jana Švecová. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu