Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nové ulice v Bratislave: Budú sa volať po ovocných sadoch či víne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ovocné sady, odrody vína či chorvátske mesto Zadar, aj to sú inšpirácie pre názvy novovzniknutých ulíc v bratislavských mestských častiach. Názvy pre nové ulice a námestie v Záhorskej Bystrici, Jarovciach a Novom Meste spolu s premenovaním verejnej plochy v Petržalke dnes schválili bratislavskí mestskí poslanci. Platiť budú od 1. januára.

Kým názvy nových ulíc hladko prešli, premenovanie verejnej plochy v Petržalke, dnes známej ako Námestie povstania českého ľudu, na Námestie Republiky medzi poslancami rozvírilo diskusiu. Nakoniec však zmenu názvu petržalskej verejnej plochy schválili. Námestníka primátora Jána Budaja napríklad zaujímalo, či Petržalčanom, ktorí žijú na tejto adrese, nebude zmena názvu prekážať a nebudú si musieť meniť doklady.

Mestská poslankyňa a členka názvoslovnej komisie Ľudmila Farkašovská (SF) mu však vysvetlila, že ide o lúku, na ktorej nie sú domy a nikto tam nebýva. Navyše názov Námestie povstania českého ľudu nie je oficiálnym názvom a nenachádza sa ani v zozname bratislavských ulíc a verejných priestranstiev.

Ovocné sady sa stali inšpiráciou pre ulice v Záhorskej Bystrici. Od januára tak v mestskej časti pribudnú ulice Bystrické sady, Čerešňový sad, Slivkový sad, Jabloňový sad a Hruškový sad. V tejto lokalite sa v minulosti totiž pestovali ovocné stromy, podľa toho teda poslanci Záhorskej Bystrice ulice pomenovali.

Podľa chorvátskeho mesta Zadar je pomenovaná ulica v Jarovciach. Zadarskú ulicu teda bude mať po novom mestská časť, v ktorej žijú obyvatelia hlásiaci sa k chorvátskej menšine a tiež tu pôsobia viaceré chorvátske kultúrne spolky a súbory.

V bratislavskom Novom Meste od nového roka pribudnú ulice Krasňanská, Vlašská a Rýnska. Posledné dve menované nesú názvy po vínach. Podľa odrôd vína pomenovali aj ulice Pinotová, Laurotová a Rubinetová. V lokalite Koziarka pribudne ulica Na koziarke, predĺženie ulice Sliačska ponesie názov po už existujúcej ulici. Verejná plocha pri Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Novom Meste bude niesť názov Námestie pri zimnom štadióne.

Názvy nových ulíc a verejných plôch určí všeobecne záväzne nariadenie (VZN), ktoré dnes schválili bratislavskí mestskí poslanci. Platiť začne 1. januára 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu