Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zastávka na Miletičovej opeknela: Ľudia chodia po trávniku

Zastávka mestskej hromadnej dopravy Miletičova v Bratislave 1. októbra 2012 ozelenela. Zobraziť galériu (5)
Zastávka mestskej hromadnej dopravy Miletičova v Bratislave 1. októbra 2012 ozelenela. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Zastávka mestskej hromadnej dopravy (MHD) Miletičova v Bratislave dnes ozelenela. Na zem totiž položili živý trávnik a zanedbanú konštrukciu vymaľovali. Investor chcel tak upozorniť na zelenú budovu, ktorú postavil v blízkosti zastávky. Od dnešného dňa má preto aj nový názov. K pomenovaniu Miletičova pribudlo BBC 1 Plus.

"Chceli sme, aby mali ľudia lepšiu predstavu o tom, kde sa zelená budova nachádza," vysvetlil ozelenenie zastávky a jej premenovanie Radovan Mihálek, leasingový riaditeľ projektu BBC 1 Plus. Kancelárska budova na Plynárenskej ulici je totiž prvou zelenou budovou v hlavnom meste. Nevyužíva napríklad klimatizáciu, ale chladené stropy, na fasáde má sklo, ktoré znižuje tepelné straty v zime a zisky v lete a viac ako 50 percent strechy pokrýva zeleň. V areáli sú tiež napríklad stojany pre bicykle a v rámci parkovacích miest vyhradené miesta pre automobily s nízkou emisivitou.

Podľa Miháleka developér CA Immo momentálne čaká na certifikát LEED – Leadership in Energy and Environmental Design, ktorý vydáva americká rada pre zelené budovy. "Zatiaľ sme prví, ale sú aj ďalší, ktorí sa už pokúšajú v rámci Bratislavy o certifikáciu," podotkol.


Zastávka mestskej hromadnej dopravy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

V projekte by investor chcel pokračovať, už má zakúpený aj ďalší pozemok. Počká si však na úspech projektu na Plynárenskej ulici. "Momentálne máme 50-percentnú obsadenosť," dodal Mihálek.

„Naším primárnym cieľom bolo upozorniť verejnosť na nový názov zastávky. Záleží nám na životnom prostredí nielen v rámci kancelárskych priestorov, ktoré ponúkame v BBC 1 Plus, ale chceme spríjemniť prostredie v okolí našej budovy všetkým ľuďom, ktorí sa v jej blízkosti pohybujú. Preto sme sa rozhodli túto zastávku nielen premenovať, ale zároveň ju aj obnoviť, a priniesť tak ľuďom niečo, čo im zostane natrvalo, uviedol Gernot Weingraber zo spoločnosti CA Immo.

Zelenú zastávku dnes slávnostne otvorili aj prestrihnutím červenej pásky za účasti starostu Ružinova Dušana Pekára. „Oceňujem, že aj v čase krízy v Ružinove dokážeme postaviť budovy, pri výstavbe ktorých sa bral väčší ohľad na okolie a životné prostredie, ako na stavebné náklady a tiež, že úžitok budú mať aj bežní obyvatelia, ktorí budú čakať na MHD na tejto peknej zastávke,“ uviedol

V budúcnosti by sa mala zastávka ďalej skrášľovať, investor chce napríklad opraviť ešte sedenie. Trávnik dali na zástavku v nedeľu (30.9.) večer, ostať by tam mal do utorka (2.10.).



Zastávka mestskej hromadnej dopravy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Zastávka mestskej hromadnej dopravy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Zastávka mestskej hromadnej dopravy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu