Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Predstaničné námestie zmenilo názov na Námestie Franza Liszta

Predstaničné námestie
Predstaničné námestie (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predstaničné námestie v Bratislave zmenilo svoj názov, od augusta je z neho už Námestie Franza Liszta. Nový názov schválili ešte v júni mestskí poslanci. Zastávka mestskej hromadnej dopravy pri stanici sa však stále volá po starom, Dopravný podnik Bratislava (DPB) ju premenuje až v septembri.

"Od septembra začne nový školský rok, zmení sa aj cestovný poriadok, spolu s tým plánujeme premenovať aj zastávku," povedala pre TASR hovorkyňa DPB Agáta Staneková. Hoci sa zastávka ešte volá po starom, v hlásičoch trolejbusov už môžu turisti počuť aj nový názov. "Tam sa to už mení, postupne to inštalujeme do softvérov," dodala Staneková. Spolu s premenovaním zastávky sa budú musieť zmeniť aj rôzni turistickí sprievodcovia, mapy či brožúrky. Nový názov zapíšu aj do evidencie názvov ulíc a verejných priestranstiev.

Staré Mesto sa rozhodlo zmeniť názov námestia z viacerých dôvodov. Minulý rok sme si pripomenuli 200. výročie narodenia uhorského hudobného skladateľa, klaviristu, dirigenta a učiteľa Franza Liszta. Ten už ako deväťročný koncertoval v bratislavskom paláci Leopolda De Pauliho, na jeho budove je umiestnená aj pamätná tabuľa. Navrhované verejné priestranstvo sa nachádza pred hlavnou železničnou stanicou, kde sa v roku 1899 nachádzala Liszt Ferenc utca.

Dnes je obyvateľom známa ako Čajkovského ulica. Predstaničné námestie nie je jediné, ktoré od augusta zmenilo názov. Poslanci schválili nový názov aj pre Námestie M. R. Štefánika, z ktorého sa stalo Nábrežie M. R. Štefánika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu