Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalý siskár Peter Tóth bol online: Čo prezradil o zákulisí tajnej služby?

Peter Tóth je online. Zobraziť galériu (2)
Peter Tóth je online.

BRATISLAVA - Peter Tóth (42) je bývalý novinár, ktorý bol v čase svojho publikovania pod drobnohľadom tajnej služby. Neskôr do nej on sám vstúpil a dokonca sa stal riaditeľom kontrarozviedky SIS. Teraz napísal knihu Krycie meno Bežec, ktorá obsahuje množstvo doposiaľ nepublikovaných informácií zo zákulisia agentúry, slovenskej politiky a bratislavského podsvetia. Viac o týchto oblastiach sa môžete dozvedieť v jeho reakciách v online rozhovore.

Peter Tóth bol ako novinár pod drobnohľadom tajnej služby, neskôr sa stal jej príslušníkom a nakoniec aj riaditeľom kontrarozviedky SIS. Vo svojej aktuálnej knihe Krycie meno Bežec rozpráva o tom, ako našiel ukrývajúceho sa Oskara Fegyveresa, korunného svedka únosu prezidentovho syna, a ponúka zasvätený pohľad na vraždu jeho najlepšieho priateľa Róberta Remiáša.

Dielo obsahuje množstvo doposiaľ nepublikovaných informácií zo zákulisia tajných služieb, slovenskej politiky a bratislavského podsvetia. Odhaľuje aj existenciu takzvanej paralelnej tajnej služby, neobvyklej organizácie spravodajských dôstojníkov, usilujúcich sa dokumentovať prešľapy oficiálnej SIS. Odpočúvanie centrál opozičných strán, horiace autá, výbuchy a záhadné zmiznutia ľudí - aj taká bola nedávna história 90-tych rokov minulého storočia.

Autor sa nevyhýba ani kontroverzným udalostiam zo svojho života. Otvorene popisuje svoj kariérny vzostup, ale aj strmý pád. Bežec umožňuje bližšie spoznať jeho autora a ponúka nekonvenčné videnie sveta tajných služieb. Viac sa môžete dozvedieť aj prostredníctvom nášho online rozhovoru. 

Knihu Krycie meno Bežec nájdete v internetovom kníhkupectve iPark.sk. 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

11.12.2013 11:02 - otázka od Cora
Mysloíte si, že je dnes novinárske remeslo čisté? Dá sa robgiť v súlade so svedomím?
Cora, to je naozaj zaujímavá otázka. Remeslo ako také čisté je. Druhou stranou mince je, v akom stave je dnešná žurnalistika. Úprimne povedané, mne v ostatných desiatich rokoch pripadá veľmi povrchná a plytká. A občas kampaňovitá. Žiaľ. Zdá sa, že čas na diskusiu uplynul. ďakujem všetkým za otázky. Dúfam, že som vás odpoveďami uspokojil. Prajem všetkým pekný a úspešný deň.
11.12.2013 10:58 - otázka od Lili
Navrhovali ste si obálku sám?
Lili, obálku knihy som si nenavrhoval sám. Na to nemám predpoklady. Robila mi to firma iAdverti, ktorá sa o mňa spolu s vydavateľstvom Dixit vynikajúco starali. Nebyť týchto úžasných ľudí, knižka by nikdy nevyšla.
11.12.2013 10:52 - otázka od sunny
Dobrý deň, knihu som ešte nečítal, no po týchto referenciách asi nebudem dlho premýšľať a zadovážim si ju. Chcem sa však opýtať, ako je možné dostať sa k takej práci a aké su podmienky? Ďakujem a prajem veľa šťastia
Sunny, už som to naznačoval v iných odpovediach. Človek si nevyberá tajnú službu, ale tajná služba si vyberá, koho chce za príslušníka, prípadne za spolupracovníka. Podmienky, ktoré musí spĺňať človek, ktorý sa má stať spravodajským dôstojníkom upravuje zákon a interné normy SIS. V krátkosti musí ísť o človeka, ktorý má schopnosti prenikať do záujmového prostredia, vyhodnocovať získané informácie a musí dokázať uniesť bremeno tajomstva. A taktiež musí človek prejsť dôkladnými bezpečnostnými previerkami.
11.12.2013 10:44 - otázka od Simona
Dobry den,ja sa nechcem nic opytat.knizku som precitala raz dva.skvela kniha co vela vysvetluje.Pravdupovediac mate moj obdiv a pravem vela stastia!
Simona, ďakujem za vyjadrenú podporu. Človeka to vždy poteší. Ešte raz vďaka.
11.12.2013 10:43 - otázka od Dr.Vyliz
vybliakani cejeni iaiaiaiaiaiaiaia :))) zdravi Ivo byvaly kolega......
Ahoj Ivo, sledujem, že si v povznesenej náladičke :)
11.12.2013 10:43 - otázka od marek h
ahoj peter, ked uz si ma spomenul v knizke, tak ta aspon takto na dialku pozdravim :) nech sa ti dari
Ahoj Marek! ďakujem, že si si prečítal knižku a aj za pozdrav. Držím ti palce, nech sa ti darí.
11.12.2013 10:42 - otázka od Jano
Povatujes sa za pracovnika spravodajskych sluzieb?
Jano, za príslušníka tajnej služby sa nemôžete považovať. Buď ním ste, alebo nie ste. Bol som spravodajským dôstojníkom a už nie som. To je celé.
11.12.2013 10:41 - otázka od jozef
Dobry den, len taka otazocka: chcel by som vediet, ci by sa o mna niekto /a ako rychlo/ zaujimal, kebyze som na plote SIS a fotim si co je za plotom :-) Dakujem
Jozef, neodporúčam vám púšťať sa do takýchto srandičiek. Nielenže by vás z toho plota rýchlo zvesili, ale mali by ste kadejaké opletačky, o aké rozhodne nestojíte.
11.12.2013 10:41 - otázka od Emil
Dobry den, viete s odstupom casu zhodnotit postavenie a pracu SIS? Niekedy mam dojem ze SIS je len nastroj v rukach uzkej mocenskej skupinky ludi urceny na ovplyvnovanie verejnej mienky, hranie spravodajskych hier a vyuzivanie praktik, inak beznych pre podsvetie. Prajem vsetko dobre.
Emil, vidím to trochu inak, aj keď sa určite zhodneme v tom, že v rokoch 1995 - 1998 to bolo veľmi podobné tomu, čo píšete. Teraz je iný problém. Politici po každých parlamentných voľbách urobia rozsiahle kádrové zmeny v SIS. Niekedy až po nižší stredný manažment. A to je katastrofa, lebo tak služba nemôže efektívne fungovať. Vidím však svetielko nádeje, pretože súčasný riaditeľ SIS Ján Valko je po dlhom čase (teda po Pittnerovi, Magalovi a Mitríkovi) prvý kompetentný muž na tomto poste.
11.12.2013 10:35 - otázka od Ali
Ahoj Peter nech sa ti dari a teším sa ked si prečítam tvoju knihu pozdrav maminu Ali
Ali, ďakujem za pozdravy, vybavím. Si milý! :)
11.12.2013 10:34 - otázka od Vlado
Ak som absolvoval 1 rok vojensku sluzbu mam 32 rokov mam sancu sa dostat do sluzieb SiS ? Dakujem za odpoved.
Vlado, áno, z tohto pohľadu spĺňate zákonné podmienky.
11.12.2013 10:34 - otázka od lubo
Pán Peter, sleduje SIS ľudí na pokyn NAKA?
Lubo, NAKA nemôže dávať príkazy SIS. Môže existovať súčinnosť medzi orgánmi polície a SIS, ale ani jedna z týchto štruktúr nie je nadriadená druhej.
11.12.2013 10:33 - otázka od Lili
Ak to nie je tajné, len tak pre inšpiráciu, koho budete voliť za prezidenta? Resp. kto má podľa Vás na to najlepšie predpoklady?
Lili, toto je dosť indiskrétna otázka :) Zvažujem medzi Jánom Čarnogurským a Radoslavom Procházkom.
11.12.2013 10:32 - otázka od lojzo
dobrý den, majú policajti rešpekt pred prislušnikom sis?
Lojzo, vzťahy medzi políciou a SIS boli naštrbené viacerými nevhodnými vyjadreniami bývalého prezidenta PZ Jaroslava Spišiaka. Bolo by správne, keby sa medzi políciu a SIS vrátila kolegialita, aká tu bola napríklad v rokoch 1998 - 2003.
11.12.2013 10:31 - otázka od Michal
Ahoj, Peter. 1. Nemali by bezpečnostné služby slúžiť demokraticky zvolenej vláde? Kto a kedy má právo povedať, že vývoj sa uberá zlým smerom, že vláda je zlá, že je správne vynášať priamo z prostredia tajnej služby informácie a vytvárať paralelnú tajnú službu? Ako by si hodnotil fakt, že za tvojho pôsobenia v tajnej službe by sa skupina dôstojníkov spojila proti legitímnej vláde s tým, že nie je správne, aby sa Slovensko podieľalo na bombardovaní Juhoslávie, a tým na vytváraní druhého albánskeho drogového "štátu", že nie je správne, alebo dokonca, že je vlastizradou rozpredávať slovenské strategické podniky do rúk nadnárodných korporácií? Alebo že je nedemokratické, aby vláda uplácala tzv. nezávislých poslancov pre udržanie väčšiny v NR SR, keďže tým stráca legitimitu a legalitu? Bolo by to OK? Aký signál vyslala tajná služba do sveta o svojej profesionalite, keď bolo toto možné? Lexovu SIS si nezastávam a nerobím si ilúzie, ale všade na svete (vrátane USA či GB) by dôstojníci za takúto činnosť plávali s rozpáranými bachormi v Temži či v Hudsone. 2. Necítil si sa trápne, keď si bol súčasne novinár i príslušník SIS? To bolo správne, legálne a demokratické podľa tvojho názoru? Manipulovať verejnú mienku prostredníctvom novín podľa priania vedenia tajnej služby? Ak toto považuješ za správne, tak si ozaj profík. :-)))
Michal, strašne dlhá otázka. Nedokážem na ňu v krátkosti odpovedať komplexne. Pokúsim sa však aspoň o niečo: Niektorí považujú SNP za puč proti legitímnemu štátu. Je to ich názor a ja s ním nesúhlasím. A potom tu bol Mečiarov režim, ktorý bol čoraz menej legitímny a čoraz viac autoritatívny. Proti nemu sa postavili statoční ľudia zo spravodajskej komunity a pomáhali odhaľovať nezákonnosti (zdôrazňujem nezákonnosti), ktorých sa dopúšťala SIS. Považujem to za správne a morálne odôvodnené.
11.12.2013 10:28 - otázka od Mario
Do akej miery su velke kauzy z pohladu vysetrovania(napr. Gorila)ovplyvne politickou spickou? Su nasi vysetrovatelia neschopni, alebo maju prikaz byt neschopni?
Mario, odpoviem malou okľukou. Bývalý minister vnútra Palko presadil novelu zákona, podľa ktorej nadriadený policajt nemusí zdôvodňovať odvolanie podriadeného policajta z funkcie. Inak povedané, každý je odvolateľný bezdôvodne. A tu je podľa mňa ukrytá odpoveď na otázku, prečo sa niektoré veci nemôžu vyšetriť.
11.12.2013 10:26 - otázka od JaMaxim
Dobrý deň, aky ste mali/mate vzťah s Dr. Čimom?
Maxim, s pánom Čimom som sa nikdy osobne nestretol. Náš vzťah nebol teda žiaden.
11.12.2013 10:26 - otázka od Morka
Dobrý deň, Vaša kniha je skvelá, som len v polovici, ale teda s brakom Gorila sa to nedá ani porovnať. Čo si myslíte o vynášaní informácií z SIS ako to urobil NIcholson?
Morka, ďakujem za provokatívnu otázku. Nuž o Toma Nicholsona ani tak nejde, Skôr o to, že neustále čistky, ktoré sa robia v SIS, ale aj v polícii vedú k tomu, že rôzne generácie ukrivdených ľudí si vybavujú so svojimi predchodcami a nástupcami účty a súčasťou toho je aj vynášanie utajovaných informácií. Také niečo je prejavom profesionálneho a morálneho rozkladu. A to je smutné.
11.12.2013 10:24 - otázka od Vladino
Peter, ako by si vysvetlil fakt , ze politicke spicky za kazdu jednu privatizaciu , poskytnutie dotacii, danove ulavy , projekty brali a beru provizie . Napr o Duckom bolo zname ze bral 20%, ini za eurofondy pytaju 30%. Co potom robi tajna sluzba , ak sa nezaobera takouto rozvratnou hospodarskou cinnostou ?
Vladino, toto je veľmi dobrá otázka. Nemôžem odpovedať veľmi konkrétne, lebo by som porušil zákon. Ale toľko povedať môžem, že za našich čias sme o korupcii zozbierali veľké množstvo spravodajských informácií a aj sme ich odstupovali príslušným orgánom. Od roku 2003 sa však urobilo v SIS neuveriteľné množstvo čistiek. Jedným z cieľov bolo zastaviť zbieranie spravodajských poznatkov o korupcii.
11.12.2013 10:20 - otázka od Mirecek-ba
dostal som isteho času ponuku do Sis,možno by som to dnes zobral...
Mirecek, ťažko sa mi reaguje. Možno by ste to mohli skúsiť, no nie je najlepšie, že tu o tom takto online diskutujeme...
11.12.2013 10:20 - otázka od Miki
bol Lexa dobrý šef?
Miki, Ival Lexa nebol nikdy mojím šéfom, takže to neviem posúdiť. Ak sa však pýtate na to, či bol dobrým riaditeľom SIS, moja odpoveď znie, že nebol. Mal predpoklady na to, aby bol, lenže on urobil zo SIS politickú esbéesku Mečiarovho HZDS a spreneveril sa svojmu zákonnému poslaniu.
11.12.2013 10:18 - otázka od roman
dobry den ako sa stanem prislusnikom SIS? su tam aj fyzicke testy ? moze siskar zasiahnut ako policajt ked je treba? nosite zbran? je to praca ako james bond ? :)
Roman, toľko otázok naraz! :) Skúsim odpovedať na všetky. Príslušníkom tajnej služby sa človek stáva tak, že si ona vyberie jeho, nie on ju. Isteže, môžete sa uchádzať o prácu v SIS, ale to nie je také jednoduché, ako keď prídete na pohovor do nejakej firmy. Príslušník SIS môže zasahovať len výnimočne - teda keď je ohrozený ľudský život. Spravodajský dôstojník by sa však pri správnom výkone svojho povolania do takejto situácie dostať nemal. Zbraň nenosím. Usilujem sa používať mozog :) Byť spravodajským dôstojníkom nie je vôbec romantické a už vôbec to nie je také príjemné, ako asi to užíva James Bond.
11.12.2013 10:15 - otázka od alex
Dobrá kniha, chcelo by to pokračovanie :)
Alex, ďakujem za ocenenie. Na oplátku ja oceňujem váš nápad. Áno, zdá sa, že je ešte veľa tém, ktoré by sa dali rozoberať. Nad pokračovaním uvažujem.
11.12.2013 10:14 - otázka od Lenny
Ked vam vybuchlo auto, malo ist o zastrasenie alebo to bol pokus o vrazdu?
Lenny, len na upresnenie uvediem, že auto mi nevybuchlo, ale mi ho podpálili. Bola to pomsta a pokus o zastrašovanie. O život mi išlo pri inej príležitosti a o tom tiež píšem v Bežcovi.
11.12.2013 10:13 - otázka od Filipka
Koľko Vám trvalo napísať tú knihu?
Filipka, na počudovanie to netrvalo vôbec dlho. V priebehu piatich mesiacov bola kniha hotová. Sám som sa čudoval, ako rýchlo to išlo.
11.12.2013 10:13 - otázka od kika
Zdravim Vas pan Toth, Vasu knihu Bezec som prave docitala, je skvela, ale cloveka napadne po docitani , ze radsej niektore veci nevediet, lebo to co sa tu dialo v 90 tych rokoch , to bola silna kava. Kde posobite teraz ?
Kika, dnes som na voľnej nohe. Zaoberám sa strategickým poradenstvom v oblasti komunikácie. Teší ma, že ste si prečítali moju knihu a že ju považujete za skvelú.
11.12.2013 10:12 - otázka od Ivan
Každý zbojník,ktorý vládne nad ostatnými potrebuje svojich špionov....Musí to byť hrozne ťažké pre nich robiť??????, Ako sa Vám to darilo???? S pozdravom I.K:
Ivan, každý štát potrebuje spravodajskú službu. Aj demokratický. Bol som spravodajským dôstojníkom v demokratickom režime a nehanbím sa za to. O tom, ako sa mi darilo, nemôžem hovoriť. A aj keby som mohol, nie je mojím zvykom hodnotiť seba samého.
11.12.2013 10:11 - otázka od Samo
Dobrý deň Peter, prečo Vás SIS/sledovačka nazvala "BEŽEC"?
Samo, píšem o tom v knihe. V krátkosti poviem toľko, že keď som sa pohyboval po ulici, nikdy som nešiel krokom, ale z nejakého záhadného dôvodu som bol v neustálom pokluse. Tak ma vo vysielačkovej komunikácii volali Bežec. Behanie im strašne komplikovalo situáciu pri sledovaní.
11.12.2013 10:09 - otázka od andy
Vedela politická špička Vladimír Mečiar o plánovanom únose Michala Kováča mladšieho?
Andy, únos prezidentovho syna sa konal s plným vedomím vtedajšieho premiéra!
11.12.2013 10:08 - otázka od Filipka K.
Kde ste knihu písali? Doma, alebo niekde romanticky na ostrove Elba? :)
Flilipka, knihu som písal čiastočne doma, čiastočne na Donovaloch a v Tatrách a aj na Cypre. No najviac myšlienok sa zrodilo pri každodennom behaní v lese.
11.12.2013 10:07 - otázka od V.G.
Ahoj Peter. Za tú vetu v knihe, ktorú tak zaujímavo napísal zrelý chlap, Ti veľmi úprimne ďakujem. Vážim si tvoj postoj a názor. Na drístošov sa vykašli. Nerobili, nevedia, nerozumejú, nevidia! Jednoducho rozvážajú hnoj.
Ahoj V.G.! ďakujem za povzbudivé slová!
11.12.2013 10:07 - otázka od chero
Boli ste riaditeľom kontrarozviedky... Akú ste na to mali odbornú kvalifikáciu? Politickú? Dosť úbohé, nie?
Chero, kým som sa stal riaditeľom sekcie, bol som spravodajským dôstojníkom, ktorý pôsobil v legalizácii. A to bola moja kvalifikácia. Možno pre vás úbohá, no generál Mitro ju považoval za dostatočnú na to, aby ma do funkcie vymenoval.
11.12.2013 10:06 - otázka od Feretti
Róberta Remiáša kto popravil a kto dal príkaz? Dakujem za pravdivu odpoved
Feretti, na vašu otázku nemám jednoznačnú odpoveď. Róbertovi Remiášovi venujem v knihe veľký priestor. Myslím si, že najpravdepodobnejšia verzia je, že jeho vražda súvisela s únosom prezidentovho syna. Viac sa dočítate v knihe Krycie meno Bežec.
11.12.2013 10:04 - otázka od Mima
Zdravim. Mna by zaujimalo, ci sa po zverejneni tolkych odhaleni neobavate o svoj zivot.
Mima, o život sa neobávam. Keď som to prežil v divokých deväťdesiatych rokoch, teraz mi už hádam nič nehrozí.
11.12.2013 10:04 - otázka od Matej
V knihe píšete, že už nie ste príslušníkom SIS. Ako sa tomu dá veriť?
Matej, chápem, že ľudia majú o nás, spravodajských dôstojníkoch, pochybnosti. Keby som však bol aktívny dôstojník, nesedel by som tu teraz na topkách, pretože by to odporovalo všetkým zásadám, ktoré musí spravodajský dôstojník dodržiavať.
11.12.2013 10:02 - otázka od Marina
Pekny den zelam. Mna by zaujimalo, preco vlastne tato kniha vznikla, preco ste ju napisali? Čo bol ten najdolezitejsi podnet pre jej vznik? Dakujem.
Marina, už som na vašu otázku čiastočne odpovedal. No azda ešte toto: mojou srdcovou záležitosťou sú tie pasáže knihy, kde sa píše o paralelnej tajnej službe; bola to neformálna štruktúra dobrovoľníkov, vďaka ktorým sme sa dozvedeli o nezákonnostiach, ktoré páchala SIS v rokoch 1995 - 1998.
11.12.2013 10:01 - otázka od peter
zaujimave.. a ono nie je v rozpore s poslanim spravodajskeho dostojnika publikovat memoare? hm?
Peter, vo svete je bežné, že bývalí spravodajskí dôstojníci píšu memoáre. Nerád by som sa s niekym porovnával, no dúfam, že aj moja kniha prispeje k pochopeniu fungovania spravodajských služieb.
11.12.2013 10:00 - otázka od Mino
Dobry den. Je nejaky dovod, preco s touto knihou prichadzate prave teraz? Alebo to tak len jednoducho vyslo?
Prajem dobrý deň všetkým čitateľom topiek. Volám sa Peter Tóth, som bývalý novinár a bývalý riaditeľ sekcie vnútorného spravodajstva SIS. Pred pár dňami mi vyšla kniha Krycie meno Bežec. Teším sa na dnešnú diskusiu. Mino, je niekoľko dôvodov, prečo prišla kniha práve teraz. Tento rok uplynulo 20 rokov od založenia SIS a 10 rokov od môjho vymenovania a následného odvolania z funkcie. Nastal teda čas bilancovať. A o to som sa v tej knihe pokúsil.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu